Снимка: humanlibrary.org

Когато книгата ти говори

Всъщност, това вече се случва. В Дания има библиотеки, които вместо книжни тела, предлагат човешки. Звучи страховито, но това е едно от най-хуманните и интересни преживявания, които можете да изпитате – разговор на живо с непознат, чиято история не е описана, но е достойна за роман! И вие сте сред първите, които я научават. И то лично от главния герой!

Книгите в библиотеката са хора със специфичен опит, а читателите могат да избират сред десетки заглавия/имена. На регистратурата има списък със "съдържание", където посетителят избира с кого да говори. Екипът е винаги на разположение да помогне и насочи читателя. Доброволците–книги стоят в отделен сектор на помещението, наречен "лавица за книги" и очакват повикване. Човешките произведения участват в разговор – имат право да не отговарят на всеки въпрос, както и сами да питат за биографията на своя "читател". В човешката библиотека можеш да "наемеш" хора с уникални истории, доброволци – заместници на хартиените издания. Разполагаш с време, в което можеш да им задаваш въпроси и да слушаш какво се преживели. Техните истории са завладяващи и поучителни. Точно като в художествените произведения. Единственото изискване към посетителите е да умеят да слушат.

"Четенето" се случва в специална зона – "читалня", където има много маси и столове. Там се провежда разговорът, който може да продължи до половин час.

Много от историите са свързани с теми табу, стереотипи и стигми за обществото… Много от живите книги са били жертви на насилие или дискриминация. Сред доброволците има бежанци, войници, които страдат от посттравматичен стрес, бездомници, болни от ХИВ. Личности, които са минали през препядствия или в момента се борят с нещо по-голямо от самите себе си – обществено неодобрение, болест, бедност, немилост.

Човешката библиотека насърчава хората да се изправят пред собствените си предубеждения и предразсъдъци. Да приемат в душите си нещо или някого, който биха отхвърлили на улицата само заради начина, по който изглежда, или заради масовото мнение. Създателите на новото поколение библиотеки казват, че това е място за трудни въпроси и искрени отговори.

Всичко започва през 2000 година в Копенхаген. Рони Абергел, брат му Дани и други ентусиасти организират 4-дневно събитие по време на голям европейски фестивал, свързано с насилието сред млади хора. Успехът на инициативата ги провокира да създадат човешки библиотеки, които набират популярност.

Днес все още има малко постоянни места за четене на живи книги, но за сметка на това инициативата пътува и често се случва като събитие или е обвързана с такова. Не ви е нужен вход или карта – всеки, който иска, може да вземе участие в "четенето" на/с хора. Тези библиотеки обикалят света и могат да намерят подслон във всякакви сгради – от университети до кръчми! Във Facebook има страница с датите и местата, където се помещават човешките библиотеки.

Както във всяка една сфера и тези събития не винаги протичат гладко. През 2016-та година в руската държавна библиотека "Ленин" отказва на организираното събитие да присъстват хомосексуален, проститутка, лице без дете и бивш затворник.

Историите, които ще видите и чуете, варират от очарователни до сърцераздирателни. Между кориците се събират и ада и рая на привилегията и проклятието да бъдеш човек. Така инициативата доказва, че хората са книги, защото никой не е само една дума.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види