Снимка: unusualtraveler.com

Екскурзии в Сирия - спорната инициатива на един френски туроператор

Катя Долмаджян, Франс прес

"Бъдете първите, които ще се потопят в тази хилядолетна история": френският туроператор "Клио", специализиран в културния туризъм, е единствената голяма европейска компания, предлагаща туристически обиколки в опустошената от осем години война Сирия.

От април туроператорът започва да предлага десетдневна екскурзия с автобус и нощувки в хотели. Туристите ще видят на юг столицата Дамаск, на север - крайбрежния град Латакия, във вътрешността на страната - Палмира и митичната крепост "Крак де шевалие", близо до ливанската граница, а също така християнското селище Маалюля, където се говори арамейски, "езикът на Христос".

С цената под 3000 евро "успехът беше незабавен. Първата група от двайсетина души е запълнена и още пет пътувания са предвидени за есента", казва за АФП Жан-Пер Респо, заместник-генерален директор на "Клио". Компанията казва, че годишно за всичките си дестинации има около 15 000 клиенти.

Тя омаловажава предупрежденията на Ке д'Орсе, френското министерство на външните работи, което настоятелно съветва да не се пътува до Сирия. "Ситуацията е по-стабилна днес: положението в страната до голяма степен се успокои и режимът отвоюва по-голямата част от своята територия", подчертава той.

Респо уверява, че са взети всички мерки да се гарантира сигурността на групата. "Предлагаме пътувания само в сигурни зони. Не ходим на места, които не са напълно спокойни, като Алепо или р. Ефрат. В някои етапи от преходите групата ще бъде придружена от полиция", разказва той.

Но според министерството на външните работи "туристическа агенция "Клио" излага съзнателно клиентите си на опасност".

"В случай на инцидент ще й се търси отговорност. Това й беше напомнено неколкократно от центъра за оказване на помощ при кризисни ситуации към министерството", заяви Ке д'Орсе пред АФП.

Министерството също така предупреждава, че "в контекста на борбата срещу тероризма гражданите и жителите на Франция, влезли на територията на Сирия, подлежат на разследване за мотива на техния престой".

"Сирия е страна във война", подчертава Ке д'Орсе и "официално съветва да не се предприема никакво пътуване, независимо от мотива и дестинацията. Опасността от терористичен акт и отвличане с политически цели или с цел откуп е голяма".

Според Жан-Пиер Респо френските власти "си изпълняват ролята. Те са предпазливи, но не вземат същите предпазни мерки за други страни. В Сирия няма повече проблеми, отколкото в други страни като Пакистан, където също ходим", смята той.

"Не сме там да представяме в добра светлина режима" на Башар Асад, казва той.

"Клио" е основана през 1976 г. от Кристиан Маркан, който е основател и на Движението на католическата младеж на Франция и на сдружението "Литургичен мир". Респо казва, че това е изцяло културен туризъм. "Няма религиозен аспект, нито е геополитическо пътуване или активистка проява", добавя той.

На въпрос на АФП британската, италианската и германската асоциации на туроператорите заявиха, че не знаят за подобни инициативи в техните страни и припомниха, че правителствата все още съветват да не се ходи в Сирия.

"Клио" не е член на френския Синдикат на туроператорите, който не коментира инициативата на компанията.

Но президентът на организацията, която представлява френските туристически агенции, Жан-Пиер Мас, казва, че е убеден, че "Клио" е взела всички необходими предпазни мерки, за да гарантира сигурността на пътуващите и да не бъде манипулирана, като даде гаранция за почтеност на сирийския режим".

През 2010 г., преди началото на войната, която отне живота на над 360 000 души, Сирия е посрещнала 2 милиона европейски посетители. Туристическият сектор е имал приходи от над 3 милиарда евро.

За сирийците "подновяването на туристическата дейност ще бъде не само признак, но и средство за връщането към нормалния живот", каза "Клио" и допълни, че "да се бойкотира страната, докато сирийците се мъчат да излязат от дългия кошмар, ще им причини двойно страдание".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види