Снимка: Viktor Jakovlev

Океанските вълни стават по-силни

Океанските вълни стават по-силни и по-разрушителни с всяка изминала година, заради покачващите се температури на водата.

Учени от университета на Кантабрия са установили взаимна зависимост между затоплящите се океани и големината и силата на вълните, според която колкото повече се покачват температурите, толкова по-разрушителни ще стават океаните.

Океанските вълни се появяват от взаимодействието между атмосферата и водата. Затова не е изненадващо, че промените в климата влияят и върху тях. Досега обаче тази връзка не е изследвана. Макар и да е известно, че скоростта на вятъра и височината на вълните се увеличават в някои части на океана, локалните причини за това не са проучени.

Испанските учени за първи път свързват тези явления. 

Промените в климата постепенно затоплят океанската повърхност. Тя влияят и върху моделите на ветровете и това засилва вълните. 

Учените са използвали данни за ветровете, вълните и температурата на морската повърхност от 1948 г. до 2017 г. Анализът им показва, че силата на вълните се е увеличавала с 0,47 процента годишно в света, а след 1994 г. стойностите са нараснали до 2,33 годишно. 

Това може да не звучи много, но в някои части на света промените са по-драматични, например в тропическия Тихи океан, а оттам и в части от централния Северен Тихи океан и в Южния океан около Антарктика. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види