Снимка: Charles Deluvio

Митът за силата на мъжкия нагон бе разбит

Мъжете са кажи-речи винаги готови за секс. Желанието им няма нищо общо с това дали имат партньор или не и за разлика от жените те просто винаги са разгонени. Или поне така си мислеха всички доскоро.

Според проучване, публикувано в Journal of Sex Research, този стереотип е изцяло погрешен и в реалност мъжката сексуалност е много по-сложна, отколкото си мислим. Всъщност от голямо значение са емоционалната връзка, която имат мъжете с партньорките си, което пък означава, че мъжете и жените си приличат много повече, когато става въпрос за сексуално желание.

В проучването, проведено в Канада и Великобритания, са интервюирани 30 хетеросексуални мъже, които са в дългосрочни интимни връзки. Всички те били на възраст между 30 и 65 години, умишлено подбрани в тази категория на зрялост, за да са достигнали етап от живота, в който са по-склонни да се фокусират върху връзките си.

На мъжете били задавани въпроси относно тяхното сексуално желание, включително факторите, които го предизвикват или възпрепятстват. При качествения анализ на събраните отговори били открити следните тенденции: липса на постоянно силно сексуално желание, зависимост на сексуалното желание от чувствата им във връзката и от интеракциите с партньорките им. Ето и още някои от резултатите, които ни казват повече за това какво искат мъжете.

Искат да бъдат желани

Голяма част от запитаните споделили, че усещането да бъдат желани от половинките си е това, което най-силно провокира сексуалното им желание. Най-добрият начин да постигнат това усещане пък бил партньорката им да инициира сексуален акт. С други думи, излиза, че мъжете искат жените да поемат инициативата по-често.

Искат разнообразие

Повечето мъже казали, че желанието им за секс се повишава, когато преживеят вълнуващи, спонтанни сексуални актове. Особено харесван е сексът, който "просто се случва" като контрапункт на секса, който е част от рутината – като например "секс винаги в петък вечер и винаги в мисионерска поза".

Искат емоционална връзка

Повечето мъже описали интимната комуникация като съществен фактор за сексуалното им желание. Оказва се, че мъжете харесват интимните разговори не само защото често водят до секс, а и защото превръщат секса в по-значимо и запомнящо се изживяване. Освен това споровете им действали демотивиращо, което означава, че, за да се насладят на физическата връзка, за тях също е необходима емоционална такава. Или поне когато са с дългосрочен партньор.

Страх ги е от отхвърляне

За участниците в проучването най-голям фактор за занижено сексуално желание било усещането, че са отхвърлени. А когато отхвърлянето се случвало систематично, не само че възпрепятствало желанието им, а и е пречело на увереността и самочувствието им. В тази ситуация мъжете започвали да се чудят какво правят погрешно и кое не е наред с тях самите.

Въпреки че проучването е базирано на опита на малка група хетеросексуални мъже, резултатите от него са значими. Оказва се, че противно на широкоразпространеното мнение, мъжете в сериозна връзка не са непрекъснато възбудени. Всъщност сексуалното им желание зависи както от физическото им здраве, така и от здравината на връзката им.

Проучването поставя под съмнение стереотипа, според който жените имат по-голяма нужда да бъдат желани в сравнение с мъжете. Откритието е, че това е фундаментална човешка необходимост, а не специфика на даден пол. Същото важи и за емоционалната зависимост. Често се предполага, че за мъжете сексът и емоциите са две съвсем отделни неща, а се оказва, че за тях те са също толкова взаимосвързани, колкото и за жените. В крайна сметка, сексуалното желание не е нещо, което мъжете и жените изпитват по много различен начин, нито пък може да се каже, че за мъжете се случва "простичко", а за жените "сложно". А всички ние сме по-скоро сложни сексуални същества.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види