Снимка: Leonardo Benassatto

Престъпни банди подлагат на изпитание стратегията за сигурност на Жаир Болсонаро

Леонардо Бенасато, Ройтерс

Вилнеещите престъпни банди в североизточната част на Бразилия са първото изпитание в областта на сигурността за новия крайнодесен президент Жаир Болсонаро. Той е изправен пред предизвикателството да обуздае свързаното с наркотици насилие и да спре рекордната вълна от убийства в страната.

Щатът Сеара бе разтърсен пет нощи от атаки, включително бомба, избухнала на магистрала, запалени автобуси, нападения срещу банки и полицейски централи.

Службите за сигурност смятат, че атаките са предизвикани от плановете на властите в щата да ограничат влиянието на бандите, като започнат да вкарват осъдените в произволни затвори, в които има свободни места. Това ще сложи край на дългогодишната практика престъпниците да бъдат разпределяни според това към коя банда принадлежат.

Скоро след встъпването в длъжност на Болсонаро, който не крие възхищението си от военната диктатура в Бразилия (1964-1985 г.), нападенията принудиха новия бразилски правосъден министър Сержио Моро да изпрати 406 агенти на федералните служби за сигурност в Сеара.

Бившият армейски капитан, чийто лайтмотив в предизборната кампания бе "закон и ред", спечели подкрепата на бразилци, на които им е омръзнало от враждуващите наркобанди, тероризиращи голяма част от страната. 

Сега задачата му е да изпълни обещанието си да начертае последователна стратегия за федерална сигурност и да спре вълната от насилие, стоварила се върху най-голямата държава в Латинска Америка. През 2017 г. бяха извършени рекордните 63 880 убийства, а броят им миналата година все още е неизвестен.

Жителите на провнициалната столица Форталеза се придвижваха предпазливо в понеделник към работните си места. 

"Ситуацията е напрегната", каза таксиджията Вевертон Барбоза. "Уплашени сме, защото не знаем какво следва, а нещата може да се влошат".

Министерството на обществената сигурност и отбраната на Сеара каза в понеделник, че 148 души са били арестувани за предполагаемата им роля в атаките. Ден по-рано то съобщи в комюнике, че поне трима предполагаеми гангстери са били убити в престрелки с полицията.

Миналата седмица 63-годишният Болсонаро похвали Моро колко бързо е реагирал, като е изпратил федерални сили в Сеара за облекчаване на ситуацията.

Но въпреки че обеща да демонстрира твърдост към бандите, които печелят от трафик на наркотици и често извършват масови нападения, за да всеят страх или в отговор на полицейски акции в затворите или на улицата, Болсонаро не представи много подробности как смята да ги застави да се подчинят. 

На пресконференция след избирането си, Болсонаро призова прокуратурата да следва парите, за да обуздае бандите в затворите, включително влиятелните "Първа столична команда" в Сао Пауло и "Червена команда" в Рио де Жанейро.

"Нека се борим с организираната престъпност и да не позволяваме на затворниците да продължават да контролират от затворите войниците си", написа през октомври Болсонаро в "Туитър" малко след победата си на първия тур на изборите.

В петък Болсонаро поиска от депутатите да приемат бързо законопроект, който гарантира на полицаите и войниците неприкосновеност от съдебно преследване по време на служба. Той предупреди, че прекомерното насилие може да бъде овладяно само ако се приемат закони, даващи на служителите по сигурността повече свобода в борбата срещу извършваното от престъпните групировки насилие.

Миналата седмица, след като положи клетва като правосъден министър, Моро каза, че ще внесе до няколко седмици законопроект за борба с престъпността. Той обеща да постави в изолацията лидерите на наркобанди, които по думите му са заплаха за демокрацията. 

Съгласно конституцията на Бразилия за обществената сигурност отговарят щатските правителства и Болсонаро може да се окаже с ограничени възможности да върне спокойствието с действия на федерално равнище.

Игнасио Кано, експерт по сигурността в Щатския университет на Рио де Жанейро, каза, че предвид високите нива на насилие в в североизточната част на страната и неспособността на щатските правителства да се справят с проблема, намесите на федералното правителство в случаи като този в Сеара може да станат по-широко разпространени при управлението на Болсонаро.

"Мисля, че ще използват този механизъм доста повече, отколкото очакват", каза той.

Кано добави, че гангстерската престъпност представлява ново предизвикателство за Моро, който стана известен с кръстоносния си поход като антикорупционен съдия. С прочутото си разследване, станало известно с името "Автомивка", той вкара в затвора редица бразилски корумпирани политици и бизнесмени .

"Моро има опит в разследването на престъпления, извършени от "бели якички", а сега ще трябва да се справи с нов, по-жесток вид престъпници", каза той.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види