Снимка: Аlice Мoore

Ритмична музика за повече креативност

Голяма част от хората, които работят в офис, предпочитат работният процес да е съпроводен от звуците на любимите им песни. Често те използват слушалки, за да избегнат разсеяността и да се концентрират върху задачите си, така че да не възпрепятстват работата на съседа по бюро, но и да се изолират от външни звуци. Това се оказва добра практика.

Холандски и австралийски учени изследваха ефекта от тишината и различните звуци върху мисленето и установиха, че ритмичната и позитивна музика стимулира най-добре творческото мислене според Ню сайънтист.

Ведрата музика помага за измисляне на оригинални и полезни решения на различни задачи, като дава нова перспектива на разсъжденията. Тя определено стимулира повече мисълта, отколкото работата в пълна тишина.
Учените от университета Радбауд и от Техническия университет в Сидни са работили със 155 доброволци, като са ги разделили на пет групи. Четири от тях слушали различна музика, докато правили тестове, а петата работела на тихо. Щастливата музика, в случая "Пролет" от Вивалди, стимулирала дивергентното мислене - новите и нетрадиционни решения. Опитайте и вие:

В интернет се появиха и множество компилации с часове музика с разнообразно предназначение: за релакс, за деца, бял шум за бебета, както и плейлисти с ведра музика за по-ползотворна и креативна работа. В случай, че Вивалди не ви е по вкуса, опитайте с тази колекция:

Музиката обаче не помагала при конвергентно мислене - логическо използване на минал опит. Това показва, че е по-добре децата да решават задачите си по математика на тихо място. Възможно е също ведрата музика да стимулира творческото мислене, като задейства освобождаването на допамин, мозъчния химикал на удоволствието и задоволството. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види