Снимка: Eberhard Grossgasteiger

Възрастните хора с понижен слух са с повишен риск от депресия

Загубата на слуха у възрастните хора невинаги е диагностицирана и лекувана, но ако това бъде направено, може да се предотврати депресия по-късно през живота им, сочат резултатите от изследване. 

Възрастните хора, които страдат от загуба на слуха, са с по-голям риск от депресия. Колкото по-голяма е загубата на слуха, толкова по-висок е рискът, установиха учени. 

"Повечето хора над 70-годишна възраст са засегнати от малка загуба на слуха, но само незначителна част от тях са диагностицирани - заяви д-р Джъстин Голъб от Колумбийския университет в Ню Йорк. - Загубата на слуха е лесна за диагностициране, а лечението й е от още по-голямо значение, ако може да потисне или предотврати депресия."

В рамките на изследването са били събрани данни за над 5200 души, прехвърлили 50-те. Всички участници минали тест за слуха и били изследвани за депресия. Било установено, че хората с малка загуба на слуха са с около 2 пъти по-голям риск от клинично значима депресия в сравнение с притежаващите нормален слух. За засегнатите от силна загуба на слуха вероятността да страдат от депресия е 4 пъти по-голяма.

Изследването не доказва, че загубата на слуха причинява депресия. Разбираемо е обаче, че загубата на слуха може да допринесе за поява на симптоми на депресия, отбелязаха учените. 

Загубата на слуха може да направи хората социално изолирани, а социалната изолация може да доведе до депресия. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види