Снимка: Jason Horne

Дяволската земя

Дяволската земя е участък в гората в окръг Бийър Крийк, щата Северна Каролина, в който не расте нищо и това прави впечатление на поколения хора, които са живели в близост до мястото.

Легендите за това място са многобройни и всички те включват повече от зловещи елементи. Според някои твърдения предмети, оставени в кръга за една нощ, не са намирани повече. Според други кучетата реагират с вой и лай и не искат да доближат този участък с радиус от 12 метра. Трети говорят за паранормални явления наоколо през нощта.

Най-популярната легенда е запазена в паметта на индианците шатам, според които именно това е мястото, където Дявола излиза на Земята и започва да обикаля в кръг, докато обмисля пъклените си дела.

Легендите за дяволския кръг с времето  са станали толкова много, че е трудно да бъдат изброени всички. Тези страшни истории звучат още по-страшно, когато става дума за хора, които нощуват на мястото. Най-често те чуват тайнствени гласове и виждат неразличими сенки. В други случаи хората твърдят, че на сутринта са се събудили на друго място, без въобще да са излизали от палатките.

Освен всичко, мистерията на Дяволската земя привлича и сатанински култове, които извършват ритуалите си там.

Но каква наистина е причината за този тайнствен кръг, на който не вирее никакъв живот?

Според някои теории самите индианци са отговорни за това, тъй като техните обредни танци в кръг не са оставили нито стръкче по земята. Причината обаче по-скоро е друга.

Растителността в района трябва наистина да е много устойчива, за да вирее в толкова киселинна почва. Причината за бедния състав на почвата се дължи на това, че тя е формирана от натрупване на прах от угаснал вулкан. Освен липсата на много хранителни вещества, растенията трябва да могат да се справят с горещините през лятото и наводненията през зимата, тъй като почвата не предоставя възможности за оттичане на водата в дълбочина.

Естествената стара гора в района е изгоряла и на нейно място британските колониалисти засаждат издържливите борови дървета. Причината да изберат именно този дървесен вид е, че колониалистите го използват повече от интензивно.

Според някои теории на мястото на Дяволската земя е имало яма, в която хората са горили борови дървета, за да произвеждат т. нар. боров катран. Това вещество защитава дървения материал на постройките и се използва за чистене на обувки, като сапун, лубрикант и др.

Процедурата по извличането на този катран включва изкопаването на дупка, в която се пали огън и в която се слагат нацепените борове. Дупката се засипва с пръст и когато дърветата изгорят, катранът изтича през малък отвор на върха на купичната и бива събиран в страни.

Над два века този катран е много важен за корабите на Британския кралски флот. С него са заздравявани конструкции и въжета, а сместа е използвана за чистене на корабите от външната им страна. Освен всичко, боровият катран е подходящ за оцветяване на кораби или сгради.

През колониалната епоха Северна Каролина е основен източник на суровината и тази индустрия се развива до 40-те години на 20 в., когато катранът излиза от употреба. Тогава насажденията от бор са разчистени за жилищни постройки, но мястото на производство на катрана е останало. И около него няма никаква растителност. Или поне това е някакво обяснение за Дяволската земя.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види