Снимка: Daria Nepriakhina

Самотата и социалните мрежи

Връзката между прекомерната употреба на социални медии и депресивните състояния и самотата е проучвана от психолози вече от доста години. Пряката връзка между двете обаче досега не беше доказвана. През годините са правени изследвания, които доказват, че използването на социални мрежи може да окаже негативно влияние върху потребителите, но при тези проучвания участниците са били поставяни в нереалистична обстановка или не е било наблюдавано цялостното има поведение. В много случаи участниците трябвало изцяло да се откажат от Facebook и сами да наблюдават и описват емоционалното си състояние или да прекарат в контролирана лабораторна среда прекалено малко време, понякога дори само няколко часа.

"Ние се заехме да направим много по-разбираемо и валидно изследване, което наистина да ни покаже какви може да са емоционалните последици от социалните мрежи" – заявява Мелиса Хънт – ръководител на отдел клинични изследвания към департамента по психология към университета в Пенсилвания. Изследователите внимателно обмислили своя експеримент и включили в него три социални платформи, които са най-популярни сред учениците в горен курс и студентите първа година. След това те събрали обективни данни, които били следени автоматично от специално създадено за целта приложение. То отчитало данните от използваните социални сайтове, но не и тези, които остават активни, дори и когато обектът не е в тях.

Всеки един от общо 143-мата участници трябвало да попълни психологически тест, който да установи емоционалното му състояние преди експеримента. След началото те трябвало да изпращат скрийншотове от мобилния си телефон, с които да дават седмична информация за това колко често използват социални медии. В последния етап на проучването участниците били зачислявани към контролни групи на произволен принцип. В някои от групите участниците трябвало да продължат обичайните си навици в социалните мрежи, в други – да намалят използването на Facebook, Snapchat и Instagram до 10 минути на ден.

През следващите три седмици участниците споделяли с изследователите информация за тяхното индивидуално интернет потребление. След като Хънт направила редица изходни тестове на всеки участник, с които да измери доколко те изпитват тревога, депресия и самота.

"Данните са красноречиви – заявява Хънт. – Намаляването на обичайното време, което прекарваме в социалните медии, води до чувствително намаляване на чувството за самота и депресията. Това важи с особена сила за хората, които са били по-склонни към депресивни състояния в началото на изследването."

Хънт също така дебело подчертава, че според изследването, за хората между 18 и 22 години не било по-добре, ако изцяло спрат да използват социални мрежи. Всъщност от самото си начало проучването е създадено така, че да избягва нереалистични и крайни заключения. И все пак учените препоръчват ограничаване на времето, което прекарваме в подобни сайтове и приложения.

"Може би е малко иронично, че навалявайки времето, което прекарваме в социалните мрежи, ние всъщност намаляваме и чувството на самота" – продължава тя. Внимателно вглеждане в резултатите обаче показва именно това. "В научната литература, третираща психологията в социалните мрежи, неведнъж е посочвано, че те са свързани с огромно количество социално съизмерване и сравняване между отделните хора. Когато имаш възможността да наблюдаваш нечий чужд живот, особено в Instagram, е много лесно да заключиш, че животът на другите е много по-готин, интересен и хубав от твоя."

Трябва да се отбележи и че проучването е било насочено изцяло към изброените по-горе три социални медии, което означава, че не е ясно дали резултатите от него могат да бъдат директно приложени и към останалите платформи. Хънт също така не е категорична дали заключенията са валидни за други възрастови групи при различни условия. Тя обаче се надява отговорите на тези въпроси да дойдат, благодарение на заплануваните бъдещи изследвания, насочени към по-широк спектър от хора.

Въпреки тези пропуски и факта, че изследването няма за цел да посочи оптималното време, което е добре да прекарваме в социалните мрежи, според Хънт данните позволяват две взаимосвързани заключения, които вероятно биха се оказали от полза за всеки потребител на подобни интернет услуги.

Преди всичко се опитайте да избягвате социално сравняване с други потретили. Когато не позволявате на лъскавите публикации на други хора в мрежата да ви засмукват и да направят така, че вашият живот да изглежда по-сив от техния, вие всъщност ще имате повече време да правите неща, които да ви помогнат да харесате повече своите собствено ежедневие. Второто заключение е, че тъй като този социален феномен вече е неразделна част от живота ни и по всичко изглежда, че това няма да се промени скоро, всеки сам трябва да открие за себе си коя е здравословната доза социални мрежи в неговия коректен случай, за да избегне негативните ефекти. А личният съвет на доктор Хънт е повече от красноречив: "Оставете телефоните си на мира и наистина прекарвайте повече с любимите си хора".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види