Снимка: Leon Neal

Тереза Мей: Втори вот за Брекзит би нарушил доверието на избирателите в британската демокрация

Британската министър-председателка Тереза Мей ще изложи днес противопоставянето си срещу втори референдум за Брекзит и ще каже пред парламента, че такъв вот би "нарушил доверието" сред британците и би нанесъл "непоправими щети" на политиката, предаде Ройтерс.

Тъй като Мей е изправена пред задънена улица в парламента за своята сделка за напускане на Европейския съюз, а общността не предлага почти никакви отстъпки, които да накарат британските законодателите да я подкрепят, все повече политици призовават за втори референдум, който да преодолее безизходицата.

Мей и министрите й обаче изключиха провеждане на второ допитване, като се мотивираха, че то би задълбочило вече застрашителните разделения относно най-важното решение на Обединеното кралство от Втората световна война. То ще бъде и предателство към избирателите, които на референдума през 2016 г. с малка разлика подкрепиха напускането на ЕС, ще каже министър-председателката.

Това повишава риска след по-малко от 4 месеца Великобритания да напусне ЕС без сделка - сценарий, който според някои бизнесмени би бил катастрофален за петата по големина икономика в света.

"Нека не нарушаваме думата си пред британския народ като се опитваме да организираме втори референдум", ще каже Мей пред законодателите, според разпространени предварително откъси от нейната реч.

"Втори вот би нанесъл непоправими щети на почтеността на нашата политика, защото би казал на милиони, които имаха доверие на демокрацията, че нашата демокрация не им осигурява това, което искат. Втори вот, най-вероятно би ни оставил в същото положение като предишния", ще заяви Мей.

Британската премиерка се връща в парламента след посещение в Брюксел миналата седмица. Тя призова лидерите на ЕС да предложат гаранции за т. нар. северноирландски "предпазен механизъм", който да не допусне връщането на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, който според критици би поставил Великобритания в капан.

Но макар лидерите на ЕС да казаха, че искат да помогнат на Мей, те предупредиха британската министър-председателка, че тя не би могла да предоговори сделката, договорена по-рано тази година.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види