Снимка: Polio Global Eradication Initiative

Детският паралич остава заплаха за света

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че елиминирането на полиомиелита продължава да изисква извънредни мерки заради увеличаването на болните.

Ако болестта не бъде изкоренена през следващите няколко години, тя може да се завърне в по-голям мащаб.

"Близо сме до елиминиране на болестта, но това става с прилагане на всички наши международни средства ", каза Хелън Рис - председател на Комитета за извънредни ситуации към СЗО.

Извънредната ситуация по отношение на детския паралич беше обявена от СЗО през 2014 г.

По последни данни на СЗО, през 2018 г. са установени 27 случая на детски паралич сред неимунизирани. Всички те са в Афганистан и Пакистан, където болестта продължава да бъде ендемична. Опасенията се подсилват от факта, че броят е малко по-висок от този през 2017 г., заяви Рис. Тя призова правителствата да съдействат в борбата с полиомиелита.

Много страни остават уязвими поради ниския имунитет на населението. Случаи на поява на болестта след имунизация бяха установени в Сомалия, Кения и Нигерия.

Вирусът на полиомиелита поразява сивото вещество на гръбначния мозък, причинява парализи. Един от всеки 200 случая на полиомиелит завършва с трайно увреждане, най-вече парализа на краката. Заболяването е силно заразно и се предава по фекално-орален и въздушно-капков път.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види