Снимка: Hana Knizova

Ловът на вещици е жив

Ловът на вещици е практика, която е учудващо приспособима, дори към 21 в. Хората все още се страхуват от вещици и ги преследват, а жертвите на тази лудост, останала от древността до наши дни, наистина не могат да бъдат изброени.

В Африка ловът на вещици е разпространен до масова практика, като най-засегнати са държави като Конго, Южна Африка, Танзания, Кения и Нигерия. Причината за това основно се корени в традиционните местни вярвания, защото те се основават на съществуването на духове. Това пък обосновава съществуването на вещици, както и шамани, които да пазят хората от вещиците. Тази концепция е толкова стара, че по един странен начин продължава да е повече от актуална в Третия свят.

Ето няколко държави, в които ловът на вещици е факт от ежедневието:

Танзания

Сред всички държави, където ловът на вещици се практикува в Африка, Танзания изглежда като истински шампион в дисциплината. Местните определено не притежават търпимост към онези, които считат за вещици и вещери. През последните 20 години над 20 хиляди души, основно възрастни жени, са изгубили живота си в тази държава, заради обвинения в практикуване на магия.

Проблемът с публичните линчове на заподозрени в магьосничество е наистина притеснителен - само между януари-юни 2017 г. тълпата е убила 479 танзанийски граждани. Странно е, че местните политици се разграничават от кървавата тенденция, но не полагат усилия да я спрат.

Гана

Ловът на вещици има традиции в тази африканска държава, а насилието не спира и до наши дни. 

Огромна част от местните в провинцията все още поддържат езическите си вярвания, а те имат сурови правила срещу вещиците. Например, те трябва да са изпращани в специални затворени лагери, за да не вредят на хората. Така стотици жени години наред са затворени в общо пет такива лагера, в които няма никакви условия за живот.

През 2016 г. в такива затвори за вещици около 800 жени и техните 500 деца са принудени да съществуват до смъртта си. Освобождаването им е трудно, защото местните се страхуват от тях и не искат лагерите да бъдат затворени.  

Страхът от вещици в Гана често преминава в смъртоносна враждебност, дори в рамките на рода. През 2017 г. 76-годишна жена е убита с камъни от семейството си, защото е обвинена, че е погубила собственото си внуче с черна магия. Местният шаман потвърждава и разпорежда присъдата.

Индия

Индия е страна на древна цивилизация, която е намерила своето място в съвремието, но именно дълбоките корени на част от местното население с миналото се оказват неочаквано сериозен проблем.

Ловът на вещици засяга много хора в Индия и статистиката по този въпрос е повече от неприятна - само в щата Асам между 2001-2006 г. над 300 души са убити без съд и присъда след такива обвинения. Между 2005-2010 г. 35 души са убити по същия начин и по същите обвинения в област Сундегарт.

Преобладаващата част от жертвите на публичния линч са жени, а преследването им продължава дори в наши дни. През 2013 г. в индийската област Джашпур една жена е убита, а дъщеря й е изнасилена, защото двете са обвинени в практикуване на черна магия. През същата година една двойка буквално е разкъсана на улицата от тълпата в щата Асам. За периода 1995-2009 г. около 2 500 индийски жени са били убити, а в повечето случаи истинската причина за това е било отмъщение от страна на отхвърлен мъж или имотни спорове.

Проблемът е, че веднъж обвинена, жената няма почти никакъв шанс да се оправдае пред общността си и трябва да я напусне за своя безопасност. В другия случай тя е принудена да се самоубие, защото не може да понесе отрицанието на близките си.

Папуа-Нова Гвинея

Голяма част от населението на тихоокеанската държава все още дълбоко вярва в езическите традиции на своя народ. Поради тази причина те лесно побесняват, ако решат, че в тяхното село има вещица, а обвиненията в такива случаи най-често водят до изстъпления и убийство. По-притеснителното е, че тенденцията на такива случаи се увеличава постоянно в Папуа-Нова Гвинея от 80-те години насам.

В 21 в. суеверията и магьосничеството се пренасят дори в големите градове в страната чрез миграцията на работници от дълбоката провинция. Така ловът на вещици се пренася в урбанистичната среда, в която през 2013 г. четири жени са измъчвани, а една е обезглавена, заради обвинения в практикуване на черна магия.

Саудитска Арабия

Властите в Саудитска Арабия отдавна са доказали първичната си природа, заради което тази държава е едно от най-лошите места, където някой може да бъде обвинен във вещерство. На първо място, защото самата държава веднага ще екзекутира въпросния клетник.

През 2007 г. египетският фармацевт Мустафа Ибрахим е обезглавен, като сред обвиненията му е споменато магьосничество. През 2008 г. ливанският телевизионен водещ, тип врачка, Али Шибат отива на религиозно поклонение в Саудитска Арабия. Вместо това той е арестуван, съден и осъден на смърт. Изглежда че ултрарадикалните религиозни власти в Саудитска Арабия са решили, че гадаенето по телевизията е вид магьосничество, което е тежък грях. Заради това, най-добре е ливанецът да бъде осъден на обезглавяване. След международен натиск смъртната присъда на Шибат е отменена и през 2012 г. той най-накрая е освободен.

Неговият късмет имат малцина, а хора като Амина Насар и Мури бин Иса не са сред тях. Тя е обезглавена за вещерство в провинция Ал Джауф през 2011 г., а Мури е обезглавен по същите обвинения през 2012 г. в провинция Наджран.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види