Снимка: Andre Francois

Биткойнът навършва 10 години

Кевен Трюбле, агенция Франс прес

31 октомври 2008 година е денят, в който на бял свят се появява биткойнът. Вече 10 години първата в света криптовалута е в челните редици на сложна финансова система, внимателно следена от пазарите и инвеститорите.

От първата си поява в разгара на световната финансова криза биткойнът носи политически цели. Представен е в основополагащ документ, написан от неизвестен човек с псевдоним Сатоши Накамото. Обявената цел на дигиталната валута, която в момента струва 6400 долара, а стартира на практика при цена нула долара, е да се ползва от "потребител до потребител", което да позволи онлайн разплащанията да се правят директно без да се минава през финансови институции.

Вече десетилетие разплащанията продължават да се правят чрез децентрализирана регистър-система, известна като блокчейн.

Амбициите, свързани с криптовалутата, бяха разпалени от фалита на американската инвестиционна банка Lehman Brothers през септември 2008 година. Крахът на банката дискредитира традиционна парична система, при която малък елит от банкери се обогатява много, като определя паричните правила и ги налага на всички, твърди Пиер Ноаза, основател на първата френска борса за биткойни през 2011 година.

След създаването си биткойнът се развива няколко години извън общественото полезрение, привличайки вниманието предимно на компютърни фенове и престъпници, виждащи в биткойна начин за пране на пари.

След като за първи път мина 1000 долара през 2013 година, биткойнът привлече вниманието на финансовите институции.

Европейската централна банка го сравни със схемата "Понци", но пък Бен Бърнанке, който тогава оглавяваше Управлението за федерален резерв на САЩ, приветства потенциала му.

Бурно детство

В началото на 2014 година криптовалутата се сблъсква с най-голямата си криза досега - хакването на платформата Mt. Gox, където се търгуваха около 80% от всички биткойни.
Резултатът бе спад на стойността на биткойна, което пък доведе до прогнози, че виртуалната валута ще загине.

Едва в началото на 2017 година цената на биткойна напълно се възстанови.

Точно тази година бележи началото на повратен момент за биткойна според Ноаза, тъй като стойността на криптовалутата се изстреля до над 19 500 долара в края на 2017 година, според Bloomberg data.

Така общата капитализация на биткойна достигна над 300 милиарда долара според специализирания сайт Coinmarketcap.

До януари 2018 година стойността на всички криптовалути достигна 800 милиарда долара преди да се спука балонът.

Идеята за дигитална валута се разви значително благодарение на биткойна, каза пред АФП анализаторът на криптовалути Боб Макдауъл, като изтъкна създаването на 2000 конкуренти в сектора.

Превърна се в повече от технология и икономическа иновация. Стана почти религия за някои хора, отбеляза той.

Според Антони Лезоамие, съосновател на инвестиционния фонд Swissborg, който предлага потфейли от активи, основаващи се на блокчейн, "истинската революция е на философско равнище".

За икономиста Нуриел Рубини обаче децентрализацията на криптовалутата е мит.

Това е система, която е по-централизирана от Северна Корея. "Копачите" са централизирани, борсите са централизирани, разработчиците са централизирани диктатори, коментира Рубини в туит.

Макар първоначалната идея за биткойна да е била улесняване на разплащанията повечето наблюдатели признават, че дигиталната валута се използва предимно за актив убежище или като спекулативен инструмент, заради колебания в стойността си.

Необходими са 20 години, за да може тази технология напълно да се утвърди, каза Ноаза, който залага на по-високите скорости при трансакциите на биткойна.

В момента около пет до десет биткойн трансакции могат да бъдат обработени за секунда спрямо няколко хиляди при картите Visa.

В перспектива американските регулаторни органи, отговарящи за пазара, разглеждат молби за борсови инвестиционни фондове, основаващи се на биткойна. Ако бъдат одобрени от Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ, виртуалната валута ще стане част от финансова система, която планираше да заобиколи.

"Трябва да преминем някои мостове в краткосрочен план, за да привлечем общия обществен интерес и доверие," каза Лезоамие, който се описва като "идеалист" и "реалист".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види