Стопкадър Youtube

Археологическите открития на 2017

2017 беше силнa година за археологията - миниатюрни, но важни парченца от пъзела на историята бяха поставени по местата им. Вижте кои са най-интересните сред тях.

Египет

В Египет археологията изчака Арабската пролет да позатихне, за да се завърне по-силна отпреди. През 2017 г. там са направени редица важни археологически открития, които разкриват още и още от невъобразимо богатата история, останала скрита под краката на днешните египтяни.

През миналата година в Египет са открити гробница от римско време близо до град Миня, три други древни гроба близо до Саламут и една гробница на богат бижутер в Долината на царете.

Източник: National Geographic

Едно от най-големите открития е гигантска статуя, изкопана изпод едно от предградията на Кайро. Първоначалната находка на археолозите в Матария е тритонен торс, а по-късно е изровена и масивна глава. Въпреки че останалата част от тялото е дълбоко под земята, учените предполагат, че общата височина на монумента е около 9 метра.

Според последните данни фигурата изобразява фараон Псамтек I и нейното откритие е важно, защото тя е най-голямата статуя, която е откривана досега от късния период на древната египетска цивилизация.

Храмът на ацтеките

Снимка: Henry Romero
 

2017 г. беше добра и за археологията в Мексико, защото местните учени намериха голям кръгъл храм, посветен на ацтекския бог на вятъра. Останките му са намерени под испанска католическа катедрала в сърцето на Мексико Сити.

Снимка: Henry Romero

Храмът е построен през 1486-1502 по време на управлението на предпоследния император Ахуизотъл. Археолозите са намерили още трибуни и стълбище от игрище за местния полу-религиозен спорт с топка. В пълния си размер игрището е дълго около 50 метра.

Храмът на Артемида

Учените търсят храма от края на 19. век, но до този момент не бяха стигнали далеч, защото основният им исторически източник се оказа погрешен.

Източник: Greek Ministry of Culture

През 2017 г. учените откриват византийска църква на гръцкия остров Еубоеа и забелязват, че тя е строена с камъни от по-стара постройка. Това ги насочва към разкопки около близкото крайморско градче Амаринтос, където са открити останките от светилището. То не трябва да се бърка с храма на Артемида в днешна Турция, който е едно от древните Седем чудеса на света.

Неаполис

Неаполис е един от проспериращите градове-държави в африканската част на Средиземно море до Третата пуническа война през 149-146 пр. Хр., когато е завладян от римляните. До 2017 г. арехолозите считаха, че градът е разрушен след катастрофално цунами през 4 в. сл. Хр. и след това е изчезнал от лицето на земята.

Снимка: University of Sassari

През 2017 г. обаче Неаполис възкръсна от пепелта край днешен Тунис и откритието му със сигурност ще хвърли светлина върху тази част от историята на Средиземноморието.

Викингите

През 19. век в Швеция е открито голямо гробище от 10. век, в което са положени телата на 1,100 души. Сред гробовете в Бирка на остров Бьорко има един, който прави впечатление със своята пищност. Всичко сочи, че трупът е бил на знатен войн, защото е погребан в пълно бойно снаряжение и с боен кон. В гроба е намерена и древна игра, наречена хнефатафл, което според учените значи, че погребаният е военен стратег.

През времето се е считало, че великият войн от Бирка е мъж, но изследвания на скелета от 2017 г. доказват, че всъщност е била жена. Изследванията на ДНК на тялото също потвърждават това.

Откритието е интригуващо, защото това е първо доказателство за жена на толкова висок пост в пословично агресивната мъжка йерархия на северния народ.

Изгубеният град на Александър Велики

Калатга Дарбанд е основан през 4 в. пр. Хр. от Александър Велики по време на похода му в Азия. Градът става център за търговията с вино, но по-късно изчезва безследно от историческите летописи.

Снимка: Safin Hamed

Сателити на ЦРУ са заснели останките му още през 60-те години, но снимките са стигнали до учените едва през 90-те. Миналата година местонаходжението му бе открито от дрон в Иракски Кюрдистан и обектът към момента разкрива богатствата си от статуи и монети.

Отново Египет

Винаги е добре, когато науката може да помогне на археологията. Така археолозите са намерили странна празнина в Голямата пирамида в Гиза, която е най-голямата в Египет.

Източник: ScanPyramids mission

Откритието е направено с устройства, които се използват в експерименти в практическата физика. Откритата през 2017 г. ниша е първото голямо откритие в Голямата пирамида от 19. век насам.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види