Индия и Китай водят битка за влияние в Бутан

Абая Сривастава, Франс прес

"Вътре в Бутан има нарастваща нужда от диверсификация и намаляване на зависимостта от Индия", отбеляза историкът Церинг Шакия от Университета на Британска Колумбия в навечерието на провеждащите се днес трети парламентарни избори в историята на притиснатата между двата азиатски гиганта страна.

"Въпреки това, като се вземат предвид географското разположение и историята, за Бутан не е лесно да игнорира интересите на Индия", посочва той.

Бутанските планини станаха през 2017 г. сцена на сблъсъци между Индия и Китай. Делхи изпрати войски, които да възпрепятстват изграждането от Пекин на път с военно значение през високопланинско плато. 

След два месеца на конфронтация между индийските и китайските войници, двете сили в крайна сметка се договориха за тяхното изтегляне.

Оттогава Пекин протяга ръка на бутанската столица Тхимпху с цел да подобри двустранните отношения, въпреки че двете страни не поддържат официални дипломатически връзки. Много малко страни имат посолства в Бутан, като отношенията се поддържат чрез представителствата им в Делхи.

Китайският износ за Бутан, включващ бетонобъркачки, играчки и електроуреди, доста се увеличи през последното десетилетие, като Пекин вече стана третият най-голям чуждестранен вносител в кралството.

Наред с това голяма част от населението на Бутан от 800 000 души смята, че покровителството на Индиясъздава все по- големи ограничения.

"Въпреки че /Индия и Бутан/ са добри приятели, приятелството ни не бива да се влияе от отношенията ни с други страни", казва пред Франс прес 21-годишната студентка Вимла Прадан.

"Изглежда сякаш каквото и да прави Бутан, има нужда от мълчаливото одобрение на ИндияИндия за нас винаги ще е на първо място, но, моля ви, не се дръжте като ревнив по-голям брат", призовава тя. 

Гледната точка на тази студентка по политически науки и философия се споделя и от други хора. Засегнатата от 10, 6 процента безработица (средната за страната е 2,4 процента) бутанска младеж търси нови възможности.

"Къде са работните места? Огледайте се и навсякъде ще видите млади хора, които нямат какво да правят", посочва уличната продавачка на сирене и червен пипер Карма Чоден.

Китайски туристи

Въпреки че Индия демонстрира щедростта си със заеми и инвестиции, тя не разполага с възможностите на Китай, чиято влиятелна дипломация се основава на даване на заеми в размери от милиарди долари.

Раздразнението на Делхи бе провокирано от появата на финансирани с китайски средства инфраструктури в Шри Ланка, Непал и Малдивите, които са част от традиционната сфера на влияние на Индия.

Бутан, който никога не е бил колонизиран, дълго време бе изолиран от останалата част от света, докато в началото на 60-те години не бе изградена първата в страната магистрала. Отварянето на Бутан към външния свят обаче стана за сметка на сериозната му зависимост от чужди държави.

Тази уязвимост стана очевидна през 2013 г., когато Индия бе обвинена, че е провокирала криза с горивата в Бутан, прекратявайки доставките на битова газ и керосин, като според някои експерти това бе отмъщение за сближаването между Тхимпху и Пекин.

От по-малко от двайсетина преди десет години, броят на китайските туристи в Бутан надхвърли 6421 през 2017 г., въпреки че на тях, за разлика от индийските туристи, им се налага да си плащат за виза, която е и доста скъпа.

Китай засилва сътрудничеството си с Бутан в областта на спорта, контактите в сферата на религията и културата, а също така предоставя и университетски стипендии за бутански студенти. През юли китайският заместник-министър на външните работи Кун Сюаню бе на посещение в кралството.

Бутанската дипломация и историята на Бутан са далечни теми за таксиметровия шофьор от Тхимпху Кинзанг Дорджи. Чуждестранните инвестиции обаче имат реално присъствие във всекидневието му.

"Започнаха да идват голям брой китайски туристи, които носят и много пари. Те въобще не ни безпокоят", казва той, докато преминава покрай китайски ресторант в сърцето на бутанската столица.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види