Снимки: Пресофис Cinelibri

"Джулиет гола", един стилен комедиен романс

Името ѝ е Ани. Може да изглежда като мила англичанка в практичен пуловер, но това не значи, че… винаги ще изглежда така. Живее с предпазливия и малко завеян Дънкан, който не харесва идеята й за потомство: "Просто мисля, че този проклет свят не се нуждае от повече деца!"

Дънкан е обсебен от музиката и от таланта на Тъкър Кроу, недооценен композитор и алтернативен рокаджия, чието минало величие продължава да му носи дивиденти. Двайсет години по-късно той е издал нов албум – оттам и заглавието "Juliet, Naked", и Дънкан не спира да досажда на Ани с коментари по темата…

Връзката им изглежда изчерпана. Ани е посветила на Дънкан петнайсет години от живота си и вече е уморена от неговия егоизъм. Но ето че съдбата ѝ поднася предизвикателство. Един загадъчен трансатлантически романс, който подсказва, че е назряло време за Промяна.  А тя, не щеш ли, носи чертите на Тъкър Кроу (Итън Хоук в очаквано добра светлина). Дали Ани ще последва сърцето си и Тъкър - саможивия американски рокгерой? Или ще остане да чака истинската, дълбока, възпламеняваща любов във ветровитото крайбрежно градче Гулнес, където живее и където никога нищо не се случва?

Топъл и духовит, без да е блудкав нито за секунда, "Джулиет гола" придава плът и кръв на героите от остроумния роман на Ник Хорнби. За трите централни роли режисьорът Джеси Перец се е доверил на Роуз Бърн, Итън Хоук и Крис О’Доуд. И съвсем не е сбъркал, защото резултатът е сияен микс от комедия и музикална драма!

Шейсет и една годишният Ник Хорнби е от писателите, които отразяват в творчеството си обществените нагласи и настроения. Книгите му използват мек жаргон, разказът тече в първо лице и винаги е гарниран със самоирония. Освен че е автор на бестселъри в жанра съвременен роман и документалистика, той е известен и като талантлив сценарист. Още първият му роман е екранизиран – става дума за "Ега ти животът" – разказ за мъж, който безкрайно се лута между страха от обвързване и страха от самота. Книгата спечелва овациите на световната критика, отчасти защото предлага на жените поглед към нецензурираните мисли, обитаващи мъжките глави. През 2000 г. оживява на екрана под заглавие "Момичета от класа" с участието на Джон Кюсак, а през 2006 г. е поставен като мюзикъл на Бродуей.

Вторият роман на Хорнби, "Кажи ми, Маркъс", е по-сериозен, същевременно сантиментален, а фокус на внимание отново е емоционалният живот на един мъж. По него през 2002 г. е създаден пълнометражният игрален филм "Маркъс" с участието на Хю Грант, впоследствие романът е адаптиран и за телевизията.

Чрез "Трудно е да бъдеш добър!" от 2001 г., който постига невероятен международен успех, Хорнби изследва съвременните нрави, брака и родителските задължения, като променя гледната точка и неговият главен герой е жена на средна възраст.

През 2005 г. излиза "Дългият път надолу", който също е един вид "комедия на депресията". В него четирима случайни познати се опитват да изберат живота – с всичките му мъчнотии, пред лесния изход на самоубийството. Книгата е екранизирана през 2013 г. с участието на Розамунд Пайк.

Хорнби адаптира и мемоарите на журналиста Лин Барбър в сценарий за игралния филм "Съзряване", който излиза през 2009 г. (с Кери Мълиган и Питър Сарсгард в главните роли) и печели голям успех сред критиката.

И ето че идва ред на "Джулиет, гола" - романът вижда бял свят през 2009 г. и мълниеносно се нарежда в бестселър листите. Разказва историята на рок-звезда от 80-те, която е принудена да излезе от изолацията и да се срещне с най-върлите си фенове. Без значение дали сте чели книгата, филмът ще ви трогне по причини, които няма как да предвидите в самото начало… Тъкмо в това се състои чистата му, опияняваща мощ!

 

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види