Снимка: Shaira Dela Pena

Love Is All You Need

Текстовете на хитовите песни в класациите могат да разкажат много за това как се променят нагласите в обществото през времето. Всъщност тези нагласи сякаш не се променят чак толкова драстично, като се има предвид коя е най-популярната дума в англоезичната музика за последния век. Преди това обаче трябва да се споменат няколко интересни факта за всички останали думи, които слушателите чуват отново и отново в музиката.

На първо място, всеки знае, че в текстовете на известните от интернет, радиото и телевизията парчета обикновено няма сложни думи, но пък тези думи съдържат в себе си концентрирана емоция, която лесно стига до всеки. Става въпрос за думи като чувство, чувствам, момиче, сърце, живот, далеч, време, отново, свят, жена, ден, мечта, които присъстват в преобладаващия брой от песните в класациите през годините. Но има и изключения като Йеа (Yeah), което може да означава твърде много неща и нищо едновременно. Вероятно заради това тази дума е толкова предпочитана от текстописците.

Вглеждането в набора от най-използвани думи в популярни песни през времето обаче може да доведе до притеснение, защото позитивизмът изглежда излиза от мода. От 2010 г. насам сред най-употребяваните думи в популярните песни са "ние", "йеа", "ад", "умирам". Може би в такъв случай печелившият рефрен за хита на нашето време трябва да гласи: "Когато умрем, ще отидем в ада, йеа!".

Ето кратък списък на някои от най-популярните думи в музиката за последния век.

2000-2010 – ти, харесвам, дъх, то

От 90-те – ти, нагоре, вземи, взимам

През 80-те – любов, огън, недей, рок

През 70-те – жена, диско, рок, музика

През 60-те – скъпа, туист, самотен

През 50-те – Коледа, мамбо, три

През 40-те – полка, серенада, буги, синьо

През 30-те – луна, във, вътре, суинг, пеене

През 20-те – блус, приятел, любима, любим, роза

Според емоцията на най-употребяваните думи през десетилетията изглежда сякаш в началото на 20 в. има порив за любов и жарки емоции, които с времето се размиват и фокусът се измества към Аз-ът, а емоцията се концентрира около личността. Но има надежда.

Проектът "History of Music"на дигиталния артист Николай Лам също търси отговора на въпроса кои са най-популярните думи в музиката. В неговото изследване попадат парчета, които влизат в класацията на Billboard в последните 50 години. По най-важният въпрос от това изследване артистът от Питсбърг, САЩ достига до същото заключение като всички останали. Въпреки всичко, думата на думите, най-употребяваната, най-завладяващата от всички други в популярната музика, разбира се и без съмнение е една – любов.

Търсена, намирана, разкъсвана и събирана, любовта е това, което хората очевидно искат. От музиката винаги са бликали послания за любов като мечта или трагедия, а точният брой на парчетата, които съдържат думата в текстовете си, не е известен, но вероятно става въпрос за милиони. Милиони парчета за любов, а любовта все не стига.

"Любов" е топ думата на популярната музика, следвана от такива като "бейби", "самотен", "дом", "пари", въобще всички неща, от които човек има нужда. Или, може би, не чак всички, защото послания като "любов" и "дом" все още са водещи в съвременната музика, но губят позиции за сметка на "пари" и "секс". Тук е моментът да се отбележи, че в значително по-голям брой парчета се пее за момичета, отколкото за момчета. В същото време много от текстовете на съвременни песни съдържат нецензурни изрази. Обидни думи в популярната музика почти няма преди 90-те години и прави впечатление, че текстовете на песните оттогава до наши дни, са най-разкрепостени в цялата документирана музикална история.

В тази история ще има не един, а два позитивни края – единият е, че цялото изречение "Обичам те!" рядко присъства в текстовете на популярните песни преди началото на 21 в. Хората днес може би си казват тези думи по-често или музиката ги насърчава да го правят, но, така или иначе, това е за добро. Вторият позитивен край е, че всичките секс и пари не могат да изместят любовта от текстовете на популярните песни и докато това е така, всичко с културата ще е наред.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види