Снимка: Ghost Presenter

Шимпанзетата също будуват през нощта

Шимпанзетата също като хората стават през нощта. Защо? Този въпрос все още няма ясен отговор, но навиците на сън на шимпанзетата биха могли да са от полза на учените да задълбочат познанията си и за нашите навици на сън, пише френското издание на сайта "Слейт".

Учени от белгийското Кралско дружество по зоология са наблюдавали нощната активност на шимпанзетата в тяхната естествена среда. По принцип човекоподобните маймуни са смятани за дневни животни, тоест през деня те се активизират, а през нощта те спят. Ето защо те не се изучават общо взето през нощта. Именно този пропуск са искали да запълнят белгийските експерти. 

Благодарение на "фотографски капани", инсталирани на 22 места в Африка, учените са установили, че 1,8 процента от шимпанзетата не спят през нощта. От 235 наблюдавани индивиди по време на 119 заснемания, учените констатират, че 94 са младоци, 70 са възрастни мъжкари, а 32 са майки с бебета. Според учените мъжките имат по-масивни тела от женските и това би могло да им гарантира повече сигурност по време на нощните им дейности. Възможно е мъжките да се събуждат повече през нощта заради конкретни моменти дейности, като например териториални патрули.

Като цяло учените обаче не са установили точните причини за нощното раздвижване на някои шимпанзета. Те обаче както изглежда не са зависими от процента на влажността, Луната или присъствието на хищници в близост. Но учените констатирали, че ако през деня е топло, се засилвала тенденцията някои шимпанзета да не спят през нощта. Близостта с хора също, както изглежда, подтиквала някои шимпанзета към нощна дейност.

Тази поведенческа гъвкавост може да ни каже много за еволюцията на нашите собствени цикли на будуване и сън и да реши по-специално един от най-оживените дебати сред специалистите по въпроса - този дали хората са "пригодени" да спят наведнъж или сънят им да е фрагментиран, в последователност от два или три периода на сън, вместени между няколко часа будуване. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види