Най-щастливите хора

Да се измери щастието на хората действително е невъзможно, но пък може да се установи наличието на дадени характеристики в обществото, които правят хората щастливи и по този начин да се състави най-щастливата класация в света.

Всичко това е възможно, благодарение на Доклада за Световното Щастие (World Happiness Report), който е годишна публикация на United Nations Sustainable Development Solutions Network към ООН. Този доклад класира държавите по света спрямо нивата на задоволеност и щастие на гражданите им, като тази информация се анализира от различни перспективи.

Всичко започва през 2011 г. когато Генералната асамблея на ООН издава резолюция, с която приканва членовете на организацията да измерят щастието на гражданите си и да използват тази информация за провежданите от държавите политики. Първата среща е през 2012 г . и тя  е водена от тогавашния Генерален секретар на ООН Бан Ки-муун и премиера на Бутан Жигме Тинли. Бутан е първата държава, която замести брутния вътрешен продукт с индекса брутното национално щастие като основен индикатор за развитие и просперитет. През същата година е издаден и първият доклад  на ООН по темата.

Информацията за доклада се събира в повече от 150 страни по света  и всяка държава се оценява от 0 до 10, а показателите включват брутен вътрешен продукт на глава от населението, социални грижи, продължителност на живота, право на свободно слово и избор, щедрост, търпимост към корупцията. Най-вероятно всеки, който чете тази статия, вече се досеща къде е България в тази класация. Но засега можем да успокоим, че сме в топ 100.  

Преди да посочим петте най-щастливи държави в света за 2018 г., ще отбележим някои от изненадите през тази година. На първо място, прави впечатление, че в топ 10 има само 3 държави, които не са европейски –  Нова Зеландия е на осмо място, Канада е на седмо, а  Австралия – на десето.

В топ 20 Израел, където все още се води кървавият конфликт с палестинците, е на 11-то място, а малката латиноамериканска държава Коста Рика пък заема 13-то място. Другата голяма изненада е, че САЩ е едва на 18-то  място, а Русия заема 59-то.

България е точно на място номер 100 след държави като Сомалия и Македония, заради което може да се депресираме още малко. Или да гледаме по-ведро на нещата, защото в България няма фундаменталисти като в Сомалия и знаем как е името на собствената ни държава, за разлика от македонците.

Ето топ пет на държавите с най-щастливо население.

Швейцария

Индекс на щастието: 7.487

Швейцария е известна като страна, където доходите са много високи, а в същото време престъпността е много ниска.

Швейцарците имат време да се насладят на красивата си природа. Държавата насърчава природосъобразния начин на живот и той е близък до много хора там, което се отразява добре както на здравето им така и на позитивизма им. В страната са силно застъпени екологията  и опазването на околната среда, затова гражданите се радват на чистота на въздуха и водата.

Исландия

Индекс: 7.495

Исландците могат да са недоволни единствено от климата си. Всичко останало изглежда им върви като по вода, включително и във футбола.

Исландия бе пред колапс по време на финансовата криза, а след това прати най-големите си банкери в затвора, проведе решителна политика и в момента отново сърфира на вълната на щастието.

Малкият остров в Атлантическия океан е населен с хора, които имат високи доходи, сериозен износ за други държави и една от най-високите минимални заплати. В същото време страна е много сигурна и и процентът на престъпност е минимален.

В Исландия също държат на екологията и поддържането на естествената красота на земята им.

Дания

Индекс: 7.555

Здравната и образователната система в Дания са безплатни за гражданите, а в същото време държавните средства за пенсионерите и децата са най-големите в света.

Скандинавската държава може да се похвали с едни от най-ниските нива на корупция, както и на престъпност в света. Същевременно Дания е еко-ориентирана, голяма част от боклукът се рециклира, а употребата на велосипеди, вместо коли  е широко разпространена. Според изследванията 67% от датчаните са склонни да помагат на непознати в беда, което говори само по себе си.

Норвегия

Индекс: 7.594

Норвегия  е огромна по площ, но разположението ѝ толкова на север я прави втората най-слабо заселена държава на квадратен километър в Европа след Финландия.

За сметка на това, там където има хора, то те очевидно живеят добре и са щастливи. Здравната система в страната функционира отлично, а средната продължителност на живота е 81 години.

Същевременно престъпността в Норвегия не е висока, а процентът на престъпници, които успешно са върнати в социума е много голям.

Скандинавската държава е  ориентирана към използване на електричество пред горива и опазването на околната среда.

Финландия

Индекс: 7.632

Фактът, че именно тази държава е дом на най-щастливите хора за 2018 г. може би наистина звучи странно. Защото славата на Финландия се дължи главно на студ, блек метъл и водка.

Но истината е, че от години Финландия се радва на стабилна икономика, високи заплати и ниски нива на корупция. Друга характеристика за гражданите на страната е, че те са отлично образовани и начетени. В същото време властите успяват да поддържат ниски нива на бедност, а гражданите имат сходен, но добър стандарт на живот, което създава хомогенност в обществото.

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види