Снимка: Ricardo IV Tamayo

Защо ни се пуши, когато пием?

Всички знаят за взаимовръзката между цигарите и алкохола. Когато хората излизат навън по барове и дискотеки или когато се събират приятели, пиенето почва да се лее и много често дори непушачите припалват цигари. При пушачите пък консумацията на тютюневи изделия се повишава многократно при употреба на алкохол.

Една от основните причини за това е психологическа, според Американската белодробна асоциация. Учените посочват, че цигарите, както и алкохолът, са установени средства за социализиране в обществото. Като цяло делът на пушачите по света намалява, но пък се увеличава процентът на така наречените "социални пушачи" - хора, които пушат само на парти, когато са навън, с приятели. Основният процент е от този тип пушачи са млади жени.

Каква е причината хората да пушат повече, когато се събират да пият? Причините не са съвсем ясни, но вече има все повече предположения по този въпрос. Изследване на Американския национален здравен институт посочва, че стимулиращият ефект на никотина помага на организма да преодолее приспиващия ефект на алкохола.

Експеримент на университета в Мисури е отишъл по-далеч. Учените изследват съня на плъхове след употреба на алкохол и след употреба на никотин. Изследването им сочи, че никотинът намалява сънливостта, която е причинена от консумацията на алкохол.

Причината за това е, че никотинът въздейства на онази част от мозъка, която е свързана с почивката, но и с концентрацията. Алокохолът пък влияе на централната нервна система. Това означава, че когато алкохолът ни успи, мозъкът усеща ободряващия ефект на никотина и иска още от него.

Предишно проучване пък свързва никотина с увеличаване продължителността на опияниението от алкохола. Изследванията са допълнени от откритието, че над 90% от алкохолиците пушат цигари.

Според Световната здравна организация, в световен мащаб от тютюнопушене умират около 5 млн. души на година, а от алкохол – около 3 млн. души.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види