Снимка: iStock

Как гените и храненето ни си влияят?

Всички познаваме поне един човек, който се тъпче със сладки, тестени и газирани изделия, но така и не знае какво е да качиш 1-2 излишни килограма. Коментарът, който винаги следва: "Това е ген." Но какво е ген и какво е отношението му към здравето ни?

Човешката ДНК се състои от над 3 милиарда базови двойки, 99% от които са идентични между отделните индивиди. Останалият 1% (от тези 3 милиарда) съдържа малки вариации, които водят до единични промени на база в ДНК. Това засяга биологичния път, в който отделните гени са активни, което се отразява на метаболичните функции, отговорни за здравословното ни състояние. Именно тези вариации позволяват на едни да се чувстват добре след изпиването на един литър кола, а други да треперят от високо кръвно скоро след това.

Гените определят реакцията на човек при приемане на хранителни вещества, добавки и витамини. Някои гени могат да повлияят на скоростта на метаболизма на различните хранителни вещества, които приемаме, както и на токсините, които попадат в организма ни от външната среда. Тази реакция при един човек може да бъде много по-различна от реакцията на друг човек и да определи не само до каква степен се усвояват хранителните вещества, но и дали те ще имат благоприятен или вредящ ефект върху здравето му.

Но можем ли да познаваме тези гени, които определят реакциите на тялото ни към дадени вещества? Отговорът е Да. Генетичните тестове отдавна са медицински факт. Генетичните тестове са доказано работещ метод за изследване, подкрепен от науката и доказал ефективността си в сферата на здравеопазването. Те дават значителен обем информация, която няма как да бъде получена, чрез който и да е друг тип изследване. Те са начин да бъде разбрана по-добре индивидуалната генетична реакция на всеки човек към определен начин на живот, който включва режим на хранене, двигателна активност и необходимост от суплементи. На база на получените резултати обучени специалисти могат да разработят високоефективни, персонализирани програми за превенция, хранене и тренировки.

Диетологът д-р Митко Ригов твърди:

Около 5-7% от болестите на съвременния човек се дължат на гени, всичко останало е терен, върху който ние въздействаме с начина си на живот – хранене, почивка, стрес, спорт. Разбира се, пакетите генетични изследвания, които се предлагат, съвсем не могат да обхванат всички гени, но поставят доброто начало на пълноценен и здравословен живот.

В действитеност ние можем да оказваме влияние върху експресията на гените и така да подобряваме функционирането на организма си или да компенсираме нещо, което генетично не работи съвсем добре, като го принасяме отвън – чрез правилно хранене или под формата на хранителна добавка. Най-добре е човек да знае генетичната си база още от дете, за да оформи хранителен режим и да не страда от лишения на по-късен етап от живота. Колкото по-рано, толкова по-добре. Но пък и никога не е късно да внесете необходимата промяна.

Д-р Митко Ригов работи с ДНК теста NGDiet и изготвя индивидуални хранителни режими и програми за хранене на пациенти с различни здравословни проблеми като затлъстяване и наднормено тегло, метаболитен синдром, остри и хроничи заболявания на стомашно-чревния тракт и др. на база на получените генетични резултати.

Тестът NGDiet дава информация, ориентирана в 10 направления. Разглеждат се гени, свързани с абсорбция и метаболизъм на мазнини и въглехидрати, затлъстяване, ситост, регулация на метаболизма на хранителното поведение, чувствителност към инсулин, регулация на приема на калории, реакция към упражнения, циркадни ритми, натрупване на мазнини и др.

Ако решите да се погрижите за здравето си, Seen ще ви подкрепи. През месец май на Nutrigen.bg с промо код Seen може да закупите теста NGDiet с 50 лева отстъпка!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види