Снимка: Nikhita Singhal

Честит рожден ден!

Идеята за отбелязване на рожден ден е преживяла множество трансформации през вековете, но днес е по-силна по света от когато и да било. Интересно е да се разбере откъде произлиза тази традиция, тъй като тя е свързана с някои от най-древните обичаи на планетата.

Всъщност произходът на тази традиция може да се проследи в много от древните общества, които са имали календар. Херодот твърди, че обичаят е бил много разпространен сред персите, а традицията съществува хиляди години и в Китай.

В Европа обаче вероятно има външа причина за започване празнуването на рождените дни. Единственото споменаване на такъв празник в юдеизма и християнството е свързано с рождения ден на един от египетските фараони в Стария завет. Това се е случило преди около 3 000 г. пр. Хр., но учените твърдят, че смисълът, който са вложили древните в Библията, не съответства на рождения ден, както го разбираме днес.

Древните египтяни смятали, че когато фараонът им бъде коронясан, той става бог и затова отбелязвали с празник първия му божествен ден. По-късно културният обмен в Древния свят отнесъл този обичай към Гърция, където местните решили, че идеята е добра. Само че те нямали фараони, нито вярвали в един бог. Те имали цял пантеон от богове и затова започнали да честват рождения ден на всеки един от тях. Знае се, че те почитали рождения ден на богинята Артемида със сладкиши, в които е имало запалени свещи.

С вековете концепцията се развива и през римско време мъжете граждани на империята празнували собствените си рождени дни, а властите организирали масови чествания за известни личности.

Юдеизмът така и не припознава тази традиция, а на по-гъвкавото христянство отнема няколко века, преди да преглътне езическите корени на празника. Християните приели тази практика, когато започнали да честват рождения ден на Исус Христос някъде през 4. век. Те избрали датата 25 декември, защото това вече е било известен римски празник, наречен Сатурналия. По-късно традицията продължава още по-надалеч в Православната църква, която признава празнуването и на имени дни.

Празненствата за рожден ден в сравнително съвременния им вид са започнали в Германия в края на 18. век. Те били за детски рожденни дни и на тях имало свещи и торта. Свещичките отговаряли на годините на детето, винаги плюс една, като заклинание за поне още една година живот.

Ами "Happy Birthday To You"? Пати Хол и Милдред Хил са написали песента "Good Morning To All" през 1893 г., която е имала за цел да бъде пята от учениците преди началото на часовете. Песента става много популярна из американските училища и се сдобива с различни вариации в текста. Вариантът на Робърт Колман от 1924 г. остава като известната ни песничка "Happy Birthday To You."

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види