Снимки: Justin Crowe

Задгробно кафе с аурата на баба

Представите за смъртта на близък и начините за справяне с огорчението от нея придобиват все по-странни измерения през последните години. Говори се за задгробен живот, за смъртта като празник за духа на починалия и погребението като празненство на живота. Но това, което преминава отвъд всякакви стандарти, е вграждането на духа на починалия във всекидневния живот на живите му роднини. Това е и мисията на проекта Liveware на дизайнера Джъстин Кроу от Санта Фе, Ню Мексико.

Артистът решава да стартира проект, претворяващ прахта на кремирани починали хора в… посуда и бижута. Идеята се ражда след провеждане на арт експеримент, в който Кроу създава колекцията Nourish. Колекцията чаши, чинии и купички представлява точно това – сервиз за хранене със специално покритие, наподобяващо порцелан, което се изработва от прахта на починали хора. Както е упоменато на официалния сайт на дизайнера Кроу cremationdesigns.com, където услугата се предлага, "Nourish е специален проект на Chronicle и не е част от обичайните проекти на дизайнера. Останките, използвани за създаването на съдовете, са закупени от доверени дилъри на човешки кости."

За създаването на серията Nourish Chronicle Cremation Designs използва останки от близо 200 починали хора, създавайки серия продукти за ежедневно ползване. Компанията смята, че колекцията вдъхновява хората за нова перспектива, с която да гледаме към смъртта и да я възприемаме. "Исках да създам колекция съдове, която да вдъхва духа на непреходност и вечност във всекидневния живот", казва дизайнерът. След лансирането на Nourish, приятелите на Кроу го питат дали той бил създал нещо подобно по поръчка. Така всъщност се ражда и Chronicle Cremation Designs. "И така, бизнес идея се роди от един арт проект", признава Кроу.

 

Посланието на проекта е "Запазете своите обични хора близо." Предлага се изработка на бижута, интериорни украшения и посуда, лакирани със специално порцеланово покритие, изработено от човешки кости. Оказва се, че можете да поръчате пръстен с камък от останките на своите близки и те завинаги да са до вас. Или ваза, кана, чаша, купа или чиния.

Асортиментът от бижута и съдове, предлагани на сайта, варира между 195 и 1100 долара, като след избор на продукт от гамата на Lifeware и поръчка, купувачът получава информация какво количество прах е необходима за изработката му. Асортиментът и цените могат да бъдат разгледани тук, където поръчки могат да бъдат направени директно през сайта.

В интервю за The Guardian Кроу споделя, че много хора се отнасят с чувство на неудобство към проекта му, но според него самия, начинанието носи в себе си идеята за вечност и непреходност. Той обяснява, че тя предоставя на неговите клиенти възможността да "пият кафе с аурата на любимата си баба, да споделят около масата скъпи семейни спомени, свързани с близките, които вече не са около тях".

Един от първите му клиенти е 24-годишният Джошуа Мартинез, който решил да се възползва от услугите на Кроу, за да увековечи духа на свой приятел, загинал в катастрофа. Майката на приятеля му разделила прахта му между най-близките и известно време частта с прах, предназначена за Джошуа, стояла в найлоново пликче, поместено в декоративна кутийка в дома му. В крайна сметка, днес Джошуа разполага с четири каши за кафе, съдържащи прахта на най-добрия му приятел.

 

"Те са символ на горчив спомен от моя живот, но все пак, са се превърнали в част от всекидневния ми такъв. Приятелят ми е увековечен в даден аспект и мисля, че това е прекрасно", споделя Джошуа Мартинез. 

С поглед към критиците си, Джъстин Кроу обяснява, че химическият състав на човешката пепел е съставен от същите естествени материали, използвани за създаване на обичайната керамична глазура. "Случвало се е хора да ме заплашват и да обявяват, че ще ме разследват. Или цитират Библията и ми казват, че ще отида в ада. Но след това се случва някой да се свърже с мен и да ми каже, че това е наистина красив проект", признава с усмивка Кроу.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види