Снимка: Yuri Kozyrev

Поколението Путин

В почивката между две лекции в университета си в южната част на Русия, Ирина Папандопуло изброява качествата, които според нея има Владимир Путин: "той е силен, той е дипломат, близък е до народа, спортува".

Двадесет и една годишната студентка по туризъм в Сочи ще гласува за пръв път на президентските избори на 18 март. Тя почти не познава друг начело на страната, освен Владимир Путин, който е или президент, или премиер от 1999 г.

Това "поколение Путин" е в центъра на вниманието, откакто опозиционерът Алексей Навални изкара миналата година на улицата десетки хиляди млади поддръжници, някои от които още в юношеска възраст.

Докато опозиционерът, който не бе допуснат до президентските избори, призовава симпатизантите си за бойкот, Кремъл прави все повече жестове към тази възрастова група.
В деня на обявяването на кандидатурата си за четвърти мандат, Путин направи изява на младежки форум, отразена обстойно от медиите. Когато президентът попита ентусиазираната тълпа дали ще го подкрепи, ако се кандидатира за нов мандат, младите скандираха "Да!".

След това той се появи на няколко събития, посветени на младите. За да ги съблазни още повече, той избра за ръководител на предизборната си кампания Елена Шмелева , която ръководи център за развитие на млади таланти в Сочи.

По-малко от половината хора на възраст между 18 и 24 години казват, че ще отидат със сигурност да гласуват, показва социологическо проучване на държавния институт ВЦИОМ. Но близо 82 процента от заявилите твърдо намерение да гласуват казват, че ще дадат вота си за Путин.

"Тяхната подкрепа и одобрение за кандидата Путин са по-големи, в сравнение с другите възрастови групи", обяснява за АФП Денис Волков от независимия социологически център "Левада".

За да ги насърчи да отидат да гласуват, Руският младежки съюз - организация, работеща редовно по събития, свързани с Кремъл - организира серия от концерти в институти и университети.

"Стабилността е ключът към успеха", заявява студентката по право Диана Ченяковская, на 21 години. С тези думи тя мотивира подкрепата си за руския президент, често размахващ плашилото на "хаоса", който ще обхване Русия, ако той вече не е на власт, и който ще върне в страната в смутните времена на '90-те.

"Поносимо"

Този аргумент отчайва Олеся Христосенко, активистка, подкрепяща Навални. Тя разлепя афиши с призив за бойкот на изборите в бедняшки квартал на Сочи.

"Много хора изпитват страх от промените", твърди тя и уверява, че единствените "стабилни" неща при управлението на Путин са "корупцията и ниските заплати".

"Тези хора смятат, че положението е лошо, но поносимо. Те дори не си представят, че нещата могат да се подобрят" с нов лидер, казва със съжаление тази млада 20-годишна активистка.

Седмица по-рано офисът на кампанията, където тя работи, е бил обискиран от полицията.

Няколко млади симпатизанти на Навални пък са били предупредени от преподавателите си, че с дейностите си ще си навлекат проблеми в университета, разказва Олеся.

В социалните мрежи често се съобщава за такива предупреждения, отправяни понякога дори в гимназиите.

"Неполитизирани"

"Тези от (младите), които отидат в изборните секции, ще гласуват за Путин, но няма да са много. Не защото са срещу него, а защото не им се занимава с политика", обяснява анализаторът Денис Волков.

Пренебрегната от федералните медии, опозицията успява да предаде посланията си сред част от младежта чрез социалните мрежи, основно благодарение на видеата, разпространени от Алексей Навални, в които изобличава корупцията сред елитите. Но общественото мнение сред младите не се влияе чак толкова от видяното в интернет, твърди експертът.

Двайсет и три годишният Никита, например, който работи в Сочи, предпочита да гледа новините по обществената телевизия. Той уверява, че е горд с президента си, но признава, че не е сигурен дали ще гласува: "Всичко зависи от това дали ще работя този ден или дали ще бъда уморен. Никога не съм гласувал и не мисля, че моят вот ще промени много неща в толкова голяма страна".

Тео Мерз, Франс прес

Превод: Любомир Мартинов, БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види