Снимка: Simon Rae

На Лондон с любов и омраза

Лондон е град, който през вековете е приютявал хиляди творци от всички клонове на изкуството. Музикантите сред тях са наистина неизборимо количество, а някои от тях са посветили песен на английската столица. Открихме, че в една класация на някои от най-добрите парчета за Лондон като цяло липсва оптимизъм, но поне има класа.

London Calling, The Clash

Една от най-известните песни на английската пънк банда излиза през 1979 г. и обрисува града в деструктивни окраски.

Остроумният текст описва почти всички възможни апокалиптични сценарии за унищожението на един град. Песента е сред пънк класиките, но добива по-широка популярност, когато е използвана в реклама на автомобили Jaguar през 2002 г. Телевизията NBC пък я използва за репортажите си от лондонските Олимпийски игри.

Името на песента идва от фразата "This is London Calling", с която е започвало радио излъчванеото на BBC World Service по време на Втората световна война.

The City, Ed Sheeran

Въпреки че изглежда като поредния поп идол, Ед Шийран демонстрира поетическа дарба в текста на тази песен.

"The City" е един горчив блус на заспиване, посветен на нощните улици на Лондон, където границата между съня и реалността се размива.

Атмосферата на дъжд, мръсотия и пушек само подсилва тази ода за артиста, който изчаква своя момент с китара в ръка из задните улички на мегаполиса.

LDN, Lilly Allen

Това е още една песен за Лондон, която не го показва в най-добрата му светлина. Бляскавата британска столица е пресъздавана по определен начин от екрана, за да изглежда градският живот такъв, какъвто всички искат да бъде.

"LDN" на Лили Алън звучи странно жизнерадостно, предвид темата за скритото – мръсотията по улиците и в душите; призраци на сводници, проститутки, наркомани и пияници, които стават истински, когато подкарате колелото си през определени райони на Лондон. И в типичния за Лили Алън стил нищо не е спестено.

Werewolves of London, Warren Zevon

Уорън Зевон има различна история за Лондон. В нея става дума за върколаци, но сюжетът и мелодията са по-скоро игриви и забавени, отколкото хорър.

Парчето е от албума "Excitable Boy" и в него се споменават ключови места в Лондон като Сохо и Мейфеър, както и актьорите от хорър филмите - Лон Чейни младши и старши. А върколаците на Зевон са опасни, но поне имат стил.

Galang, M.I.A.

Тази песен за Лондон е по-замесена в мултикултурната кухня на града, от която и да е друга.
"Galang" носи напрежението от ритъма на мегаполиса, но тук то отново избива в параноя, оръжия, схеми и предателства, всичко нажежено до кървав цинизъм за живота на малцинствата от английската столица.

В текста на парчето има препратки към "London Calling" на The Clash и "Purple Haze" на Джими Хендрикс, но рокът е дотук. В "Galang" има по много от всичко останало, а разнообразето от стилове създава автентична представа за съвременната британска култура.

West End Girls, Pet Shop Boys

Електронен бийт, рап в първия куплет и хващащ поп припев? Pet Shop Boys имат своя стил и той пасва идеално на 80-те години. Тази песен води през британската столица от забързаната утрин до неоновите й нощи, а любопитното е, че дори в нея има агресия и параноята е факт.

"West End Girls" описва омесването на социалните прослойки от двата края на Лондон през 80-те - град на хора в костюми, прически, чадъри, коли, скинари и красиви момичета.

We are London, Madness

Най-накрая малко плах позитивизъм. Madness винаги са били посланици на мира, толерантността и забавлението, така че съществуването на тази песен не е изненада.

"We are London" е една благозвучна разходка из кварталите на Лондон, която развежда слушателите от джамията до кръчмата на старите пиянки и от китайския квартал до улица "Карнаби". Храната е добра, всичко е наред, а този град може да е рай или ад, според зависи какви са жителите му.

For Tomorrow, Blur

Групата издава парчето, когато все още се бори за популярност и това, което имат да кажат тези момчета за града през 1993 г., не е приятно.

"For Tomorrow" е закачлива, остроумна и заредена с фрустрация от живота в Лондон песен, чийто хлъзгав оптимизъм за утрешния ден само я прави още по-горчива.

Единствените причини това парче да се приема спокойно в мейнстрийма са приятната му мелодия и фактът, че посланието е завито в трънлив британски сарказъм.

It’s A London Thing, Jammz (feat. Scott Garcia)

Проблемната младеж на Лондон има своята грайм класика от последните години. Тази улична история обаче звучи в пъти по-истинска от всички останали.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види