Снимка: Pablo Heimplatz

Как любовта се случва "докато смъртта ни раздели"?

Бракът и семейството като форми на неизчерпаемата любов

На Свети Валентин сякаш целият свят търси доказателство, че истинската любов съществува. Едни възприемат този ден като повод да засвидетелстват любовта към половинките си, да организират специална романтична вечер, да им направят романтичен (или еротичен) подарък. Да се отдадат взаимно на своите чувства. Други пренебрегват Деня на влюбените в усърдния си стремеж да се отрекат от клишето с аргумента, че не е необходим специален ден за любовта. Трети се отричат от празника по религиозни убеждения, отказвайки да признаят Св. Валентин за истински празник поради чуждоверския му произход.

Независимо от кой тип сте, ние решихме да използваме повода все пак да поговорим за любов. Да потърсим доказателство, че вечната любов съществува и че наистина има такъв човек, с когото можете да прекарате целия си живот. Вашата сродна душа. Ще разгледаме историите на устоялата на времето любов под формата на най-дълго продължилите бракове между мъж и жена.

Най-дълголетната любов на света

Карам и Картари Чанд

Абсолютните рекордьори са Карам и Картари Чанд, съпрузи от 11 декември 1925 г. Бракът им е продължил повече от 90 години, а те са популярни като най-възрастната женена двойка на света. Докато смъртта ги раздели. През октомври 2016 г. Карам умира на възраст от 110 години.

Любовта им пламва в родната Индия и след 40 години семеен живот, двамата заминават за Англия, където оставят потомство от 8 деца и 27 внуци. В интервю от 2012 г. дълголетниците споделят, че са живели добър живот и не са се лишавали от нищо. Признават, че дългогодишният им брак е благословия, макар да са надживели един от синовете си. Въпреки трудностите, двамата съпрузи са оцелели през премеждията на живота и времето, за да оставят добрия си пример за децата и внуците си, както и за цялата общественост.
"Чупенето на рекорди не е важно за нас. Най-важното е да живеем заедно, като едно семейство, и да уважаваме ценностите един на друг.", споделят семейство Чанд.

Една такава история идва да ни покаже, че любовта понякога избухва като фойерверк от трепети и страсти. За 90 години фойерверкът може да не се съхрани така пламенен, а страстта да избледнее, но чувствата се прераждат в уважение, усещане за свързаност между два живота в един и безкрайна обич и всеотдайност докрай.

Семейство Чанд не е единственото семейство с дълголетна любов. Титлата "Най-дълго женена двойка" се пренася през последните 15 години между 47 на брой двойки с продължителност на брака между 80 и 90 години.

И макар много хора да смятат, че бракът е отживелица и не е необходим за доказване на истинската любов, той е свидетелство, което оцелява в историята и маркира началото на семейството като институция. За наше щастие, дори в най-скандалната по отношение на романтични връзки гилдия откриваме примери, които заслужават да бъдат следвани. Холивудските двойки, заслужили да бъдат възприемани като образци.

Том Ханкс и Рита Уилсън, 30 години заедно

Снимка: Getty Images

Тази година двамата празнуват перлена сватба. Имат две деца и споделят формулата за щастлив семеен живот: "Научихме тайната на щастието един от друг преди много години и тя е винаги да казваш истината", споделя Том Ханкс в интервю.

Дензъл и Паулета Уошингтън, 35 години заедно

Снимка: Официална Facebook страница

Семейство Уошингтън се врича във вярност през 1983 г. и създава семейство с четири деца. Когато ги питат как поддържат искрата помежду си толкова години, Паулета отговаря: "Вяра. Нищо не е магия, всичко е работа." Дензъл се включва: "Просто имам добра жена – това е най-важното. Оттам нататък просто трябва да се работи върху брака."

Ози и Шарън Озбърн, 36 години заедно

Снимка: Официална Facebook страница
 

Тази двойка доказва, че бракът може да претърпи сътресения, да се сблъска с проблеми и да превъзмогне грешките. През 2016 г. Ози Озбърн е разкрит в изневяра и въпреки спекулациите, че ги очаква развод, в началото на 2017 г. двойката подновява своите обети.

Мерил Стрийп и Дон Гъмър, 40 години заедно

Снимка: Официална Facebook страница

На церемонията на наградите на Академията през 2012 г. Мерил Стрийп споделя в речта си: "Първо ще благодаря на Дон, защото, когато благодариш на съпруга си на последно място, музиката заглушава това. Искам да знаеш, че всичко, което ценя най-много в живота ни, си ми дал ти!"

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види