Снимка: Pixabay

Да се гримираме с… храна

Много жени комбинират безкрайното разнообразие от разкрасяващи продукти по магазините с изпитани рецепти за домашни маски с банан, яйце, мляко, дори авокадо. Що се отнася до грима обаче, рядко се намират алтернативи на купешките химии.

Ами ако ви кажем, че може да си направите любимите козметични продукти сами, и то от продукти на един шкаф разстояние?

Преди година в интернет пространството се появи така нареченото Face Full Of Food предизвикателство (бел.пр. лице, покрито с храна). В редица видеоклипове жени показват как се гримират с хранителни продукти от домакинството, вместо с готова козметика от магазина.

Но ако мислите, че това е призив към по-зелена красота – грешите. Тъй като гримирането с храна не само отнема повече време, но и е някак неизпипано, идеята се разпространява изцяло в кръга на шегата. Е, ако се озовете в ситуация да нямате никакви разкрасителни продукти подръка или пък преживеете апокалипсис и решите да използвате оскъдните си хранителни запаси за сутрешния ви разкрасителен ритуал, тези предложения може и да ви влязат в употреба.

Цялата си визия може да създадете с една шепа продукти: оризово брашно (може да ползвате и пудра захар), какао, фъстъчено и кокосово масло, малко подправки и цвекло.

Сега хапнете един бонбон маршмелоу за кураж и отделете още един, който да използвате вместо гъбичка за нанасяне на грима. Ако кожата ви е суха, забъркайте фон дьо тен с фъстъчено масло и разредете с кокосово масло до получаване на желания цвят. За тези с по-мазна кожа се препоръчва оризово брашно, смесено с какао за цвят и кокосово масло за консистенция. За да направите пудра, пропуснете маслото.

Напоследък много популярен продукт за красота е така наречения хайлайтър, с помощта на който се подчертават определени части от лицето така, че да се открояват на светлина. У дома може да използвате брокатена глазура за сладкиши на негово място. Нанесете върху скулите, в средата на челото, по дължината на носа, над горната устна, на брадичката и под веждите. За бронзираща пудра добавете малко какао към глазурата, а вместо руж използвайте стрито на прах изсушено във фурната цвекло.

Очертайте веждите си с помощта на разтворимо кафе или какао. Сега е ред на очите. Ако не разполагате със специално приспособление, извийте миглите си с лъжица и после нанесете малко кокосово масло. Ефектът няма да е като този от спирала, но цветът на миглите ви ще изглежда подсилен. Направете си сенки като смесите оризово брашно с естествен оцветител. За жълто използвайте куркума, за кафяво – какао, зелен цвят може да добиете със спирулина или матча, а червен – с прах от изсушено цвекло. Друг вариант е да разтворите бонбонки тип Skittles във вода и после да я сгъстите с оризово брашно.

Подсилете цвета на устните си с "гланц" от кокосово масло и прах от изсушено от цвекло. Чисто кокосово масло ще свърши работа, ако търсите по-естествен резултат.

Смелите експериментатори са помислили и за прическата: ако ви е домързяло да си измиете косата, втрийте малко количество оризово брашно в корените (може и царевично). То ще попие излишното омазняване, а и е незабележимо. Препоръчваме ви да извършите процедурата над мивка или вана, за да избегнете неразборията. В никакъв случай не използвайте бяло брашно, защото не се абсорбира добре и може да създаде впечатление за лющещ се скалп.

Кой би предположил, че гримът може да е не само красив, но и вкусен като кексче? Разбира се, едва ли някой би се осмелил да излезе навън в такъв вид (най-малкото защото не се знае в каква неприятност ще се превърне захарната покривка върху лицето ви след няколко часа), но пък е забавно да опитате да направите свои разкрасяващи продукти с неща, които може да намерите в кухнята си.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види