Снимка: Guliver/iStock

Липсата на грим е полезна за лицето

Дерматолози разкриха колко полезна може да бъде за кожата на лицето липсата на грим, пише американският женски уебсайт "Лист".
Една от ползите е предотвратяването на появата на суха кожа. Гримът всъщност пречи на процеса на обновяването на кожата, особено когато не го премахваме изцяло.
"Един от най-главните проблеми, възникващи, когато не си почиствате лицето преди лягане, е, че естествената подмяна на кожата, при която мъртвите клетки се подменят с нови, е възпрепятствана. Така се натрупват мъртви клетки, което води до изсушаване на кожата", каза дерматологът доктор Рейчъл Назарян.
Когато се откажем от грима, позволяваме на кожата си да образува нови клетки, което придава по-свеж вид.
Макиажът е средството, до което прибягваме, когато искаме да изглеждаме по-млади. Що се отнася до бръчките обаче, ефектът му е обратен. С времето той се наслагва в по-фините пори и бръчки, като само ги подчертава.
Използването на грим, съчетано със замърсяването във въздуха, на което се излагаме всеки ден, кара порите ни да се запушват и разширяват. Ако дадем почивка на лицето си поне за малко, те ще се смалят и така кожата ще стане по-гладка.
Редовно трябва да почистваме четките и гъбичките си за грим, защото в тях се крият бактерии, които запушват порите и предизвикват възпаления на кожата.
Прекалено много макиаж по очите може да доведе до конюнктивит. Най-много трябва да внимаваме при нанасянето на спирала и очна линия, защото можем да одраскаме роговицата на окото си, съветва специалистите. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види