Световни имена в дизайна идват в София

На 9 ноември в Зала 6 на НДК Melba Design Festival 2019 ще миксира смело и смислено типография, визуална идентичност, материали и устойчивост, дигитална култура, продуктов и графичен дизайн и улично изкуство. Всичко това в еднодневния международен Мелба симпозиум, който наред с филмова програма, изложба-преглед на българския дизайн и парти е част от втория Мелба фестивал (7-30 ноември 2019 г.). Българската публика ще има възможността да срещне на живо в един ден осем световно признати дизайнери и визуални творци.

Поляците Мартина Собецка и Дейвид Наваро са създателите на независимото издателство и студио за графичен дизайн Zupagrafika. През последното десетилетие Дейвид и Мартина проектират, илюстрират и публикуват наградени книги и комплекти за сглабяне, които изследват следвоенната модернистична и бруталистична архитектура на бившия Източен блок и извън него. Техни книги, сред които прочутите у нас Eastern Blocks (2019) и Panelki (2019) могат да бъдат намерени в магазините на музеи и галерии по цял свят.

Симпозиумът Melba посреща управляващия редактор на най-важното англоезично списание, посветено на съвременната източноевропейска култура The Calvert Journal -  Лиза Премиак. Медията отдава почит на вълнуващото своеобразие на регион, който, въпреки богатствата си, често остава подценен и непознат. Лиза има главна роля при стартирането на наградата New East Photo за съвременната фотография от Източна Европа, Балканите, Русия и Централна Азия на Фондация Calvert 22, чиито проект е The Calvert Journal.

Дийн Браун  е шотландски продуктов дизайнер, известен с инсталациите си за компании като Google, Uniqlo, Nike, Sèvres, Depop и Schloss Hollenegg for Design. Той проектира и изработва предмети, инсталации и интериори с фокус върху материала, разказа на обекта и неговото послание. Авторски изложби на Дийн Браун са участвали в международни събития като Milan Design Week и London Design Festival и е представял проекти в Музея на Виктория и Алберт и галерията Арам, Лондон.  

Луси Блек-Суон и Андрес Колменарес са основателите на Internet Age Media (IAM) - медиите в епохата на интернет. От 2015 г. насам Луси и Андрес разработват стратегически и кураторски дизайнерски проекти с фондации, културни институции, университети и медийни компании като Mobile World Capital Barcelona, ​​TATE, University of Arts London, Red Bull, ELISAVA и BBC. Наред с това поддържат и редица експериментални инициативи, включително събития за бъдещето на интернет като годишната конференция IAM Weekend в Барселона.

Българската публика ще срещне още независимото швейцарското студио за създаване на шрифтове - Grilli Type; ирландския активист и мултимедиен артист - Джо Каслин, който е автор на популярния социален проект Volunteers; създателите на руския колос в графичния дизайн и създаването на бранд идентичност - Shuka Design; както и съоснователят на награждаваният белгийски колектив ROTOR, посветен на темата за устойчивото използване на материалите в архитектурата  - Маартен Гийлен. Маартен е носител на наградата Мааскант за млади архитекти, едно от най-престижните международни отличия. 

Melba Sofia Design Festival 2019 включва още независима филмова програма с шест заглавия с обща тема дизайн, архитектура и визуални изкуства, парти с канадската DJ Heidy P на 9 ноември и изложбата Преглед на българския дизайн 2019 с откриване на на 7 ноември.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види