Снимка: Louis Blythe

В Русия подготвят силово блокиране на сметки

Властите в Русия готвят нови инструменти за борба с протестните нагласи сред населението.

Вътрешното министерство, Федералната служба за сигурност и централното финансово ведомство Росфинмониторинг, както и регионалните им структури, може например да бъдат овластени да блокират без присъда сметки и електронни портфейли, използвани за финансиране на тероризъм, екстремизъм, наркотърговия, също и "публични прояви в нарушение на установения ред".

Това предвижда законопроект на Росфинмониторинг, пише "Ведомости". Според текста сметките ще може да бъдат блокирани за срок до 10 дни, само "в неотложни случаи" и въз основа на "достатъчни, предварително потвърдени и документирани" данни. Ще се уведомява прокуратурата. Собственикът на блокирана сметка ще може да тегли от нея средства само в размер до жизнения минимум.

Политиците подкрепят инициативата като мярка срещу терористите и наркотрафикантите, но са категорично против прилагането й във връзка с митинги.

"Местните администрации често злоупотребяват и не разрешават протести. Новият текст очевидно се въвежда, тъй като социално-икономическата ситуация (в Русия) се влошава и все повече хора излизат да протестират", убеден е Вадим Соловьов, завеждащ юридическата служба на руската компартия.

Законопроектът показва за пореден път, че в очите на руските власти протестната дейност означава екстремизъм, коментира Павел Чиков, ръководител на международната правозащитна група "Агора".

Хората, срещу които е насочен този закон, използват други финансови инструменти - "затова ще страдат обикновени физически лица, ако не ги харесат служители от правоохранителните органи или ако някой даде "поръчка" за тях", прогнозира адвокатът Сергей Бадамшин.

Според политолога Андрей Колядин е "някак странно" да се приравняват хората, събиращи средства за политически кампании, с наркодилърите и терористите.

От началото на 2000-те Русия стъпка по стъпка затяга регулирането на публичните прояви и то вече не зависи от нарастването на протестите, посочва експертът: "Този вид норми се тестват върху обществото и щом то ги приема спокойно, затягането ще продължи".

Руското издание на "Форбс" помества мнение на юрисконсулта Иван Тертични, според когото текстът за митингите в новия законопроект напомня историята на политическите репресии.

"Значи ако някой е превел, да кажем, 1000 рубли във фонда на (опозиционера Алексей) Навални, службите може да блокират картата, в която му превеждат заплатата. У нас вече почти няма други начини да си вземеш заплатата (. . .), тъй че дори малки дарения за опозицията може да ти докарат беля", казва юристът.

Не се знае и друго - дали законът ще има обратна сила. Проектът не дава отговор. Ако ще има, подозрения може да породят всички предишни трансакции, уточнява Тертични пред "Форбс".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види