Снимка: Dutch News

Стрелбата в Утрехт: холандската полиция издирва 37-годишен турчин

Във връзка със стрелбата в Утрехт холандската полиция издирва 37-годишен турчин.

"Призоваваме гражданите да се пазят от 37-годишния турчин Гьокман Танъш, издирван във връзка със сутрешното нападение", заяви полицията.

Холандецът от турски произход е бил задържан от правоохранителните органи на кралството по подозрения във връзки с терористичната групировка "Ислямска държава", съобщава турската редакция на Би Би Си, позовавайки се на турски предприемач, живеещ в Утрехт.

"Преди няколко години той беше задържан по подозрения във връзки с "Ислямска държава", но след това го пуснаха. Той не беше част от турската общност (в Холандия), а по-скоро беше самотник", твърди цитираният източник.

Властите призоваха жителите на Утрехт да останат у дома след днешната стрелба в трамвай в холандския град по-рано днес, при която бе убит поне един човек.

В цяла Холандия са засилени мерките за сигурност на правителствените учреждения, железопътните гари, самолетите и джамиите. Затворени са всички пътища, по които се стига в Утрехт. Властите на града наредиха училищата да не пускат децата навън, затворен е градският университет.

Заради днешното нападение холандските политически партии преустановиха кампаниите за насрочените за сряда провинциални избори, които ще определят състава на горната камара на холандския парламент.

"Холандската военна полиция засилва мерките за сигурност на летищата и ключовите сгради след стрелбата (в Утрехт)", написа полицията в Twitter.

Шефът на агенцията за борба с тероризма Питер-Яп Алберсберг каза на пресконференция, че стрелба е имало на няколко места в Утрехт. Обстоятелствата все още са неясни. Извършителят е избягал, добави той.

Правителството на Холандия повиши на пета степен нивото на терористична заплаха в провинция Утрехт. На училищата беше наредено да затворят врати, засилени бяха и мерките за сигурност около джамиите.

Холандската агенция за борба с тероризма съобщи, че е повишила нивото на заплаха, тъй като извършителят все още не е заловен. Полицията заяви, че не изключва в атаката да са замесени няколко души.

"Нашето желание е възможно най-бързо да заловим извършителя на нападението", каза говорителят на полицията Бернхард Йенс.

Тежковъоръжени служители на реда са пред жилищен блок в Утрехт, недалеч от мястото на стрелбата.

В същото време германската полиция съобщи, че е засилила наблюдението по границата на страната с Холандия, за да не може през нея да се промъкне въоръженият мъж. 

Говорителят на федералната полиция в граничната провинция Северен Рейн-Вестфалия Хайнрих Онщайн каза пред АП, че са разположени допълнителен брой полицаи, които да наблюдават не само основните пътни магистрали, но и по-малките шосета, пресичащи границата, а също и железопътните линии, свързващи двете страни. 

Той добави, че германската полиция е в близък контакт с холандските власти и разполага с описание на заподозрения, който успя да избяга от мястото на стрелбата. Първоначално германските власти имаха нареждане да следят за червено "Рено Клио", но преди малко получиха информация, че то е било открито изоставено в Утрехт. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види