Снимка: Andrés Gerlotti

Правителството на Венецуела обяви състояние на тревога

Контролираният от опозицията венецуелски парламент одобри обявяване на национално състояние на тревога заради безпрецедентната криза с електроснабдяването, която парализира страната пети ден.

Парламентът отхвърли аргумента на президента Николас Мадуро, че колосалната авария е американски саботаж и каза, че причината за нея е лошото управление и липсата на инвестиции.

Националното събрание призова армията да помогне за мобилизиране на персонала на енергийния монополист "Корпоелек" и отправи апел за международно сътрудничество за възстановяване на елекроснабдяването по време на 30-дневно състояние на тревога, посочват колумбийската телевизия РСН и други медии.

Парламентът обаче няма правомощия да въведе извънредно положение, докато Мадуро остава президент.

Председателят на парламента Хуан Гуайдо свика за днес следобед протести, заявявайки: "Ако продължим да се активизираме, скоро ще постигнем прекратяване на узурпацията, преходно правителство и свободни избори".

Междувременно Мадуро писа в Туитър, че "агресиите и империалистическите атаки няма да унищожат силата на венецуелския народ и способността му да оказва съпротива", и че страната му ще спечели "електрическата война".

Вчера Мадуро съобщи, че властите са задържали двама души за опит за саботаж на ВЕЦ "Симон Боливар" в Гури, посочва ТАСС. Според президента атаката срещу националната енергийна система е осъществена по три начина: кибератака, електромагнитен импулс и физическо нападение. "Първо е била извършена кибератака срещу системата на компания "Корпоелек" във ВЕЦ "Симон Боливар" и системата в Каракас. После е използван електромагнитен импулс, прекъснал процеса по възстановяване на системите, а накрая са прибягнали до физическо нападение - палежи и рушене на електрически подстанции", каза Мадуро в обръщение към населението, излъчено в приложението "Перископ".

Електроснабдяването беше възстановено в части на венецуелската столица, но вчера Каракас отново потъна в мрак. Властите са разпоредили автобуси да заменят метрото, което не работи. Спирането на тока доведе до недостиг на вода и гориво. Някои от жителите на столицата са се принудили да използват вода от замърсената река Гуайре. Съобщава се за протести срещу липсата на вода в Каракас и за дълги опашки на бензиностанциите.

Правителството отмени днес работния ден и учебните занятия. Президентският указ за спиране на трудовата дейност и занятията в учебните заведения на всякакво равнище се удължава с още 24 часа, съобщи вицепрезидентът и министър на комуникациите и информацията Хорхе Родригес.

Правителството вече отмени работния ден на 8 март и вчера.

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса обяви в Туитър, че правителството се е срещнало с екип на върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет. Той каза, че предмет на срещата са били "координацията и информацията за политиките в областта на човешките права и социалната защита във Венецуела".

В същото време американското финансово министерство наложи санкции на базирана в Москва банка, притежавана от руски и венецуелски държавни компании, като мярка за засилване на натиска върху Мадуро.

Цялата собственост или дялове на "Еврофинанс Моснарбанк" и притежаваните от нея предприятия в САЩ или такива, които се контролират от американски граждани, се блокират, посочи в изявление министерството.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види