Снимка: Thomas Peter

Островите, чиито господари са котки

"Котешките" острови са един особено интересен феномен, който е дълбоко свързан с японската история и култура. Местните хора от векове считат котките за божествени създания, които носят късмет и затова трябва да бъдат обгрижвани. Освен всичко, котките могат да бъдат повече от полезни на хората в борбата с вредителите.

Снимка: Thomas Peter

Един от най-известните "котешки" острови е Аошима, където животинките са донесени, заради постоянния проблем с мишките и плъховете, които унищожават рибарските лодки. Котките действително успяват да се справят с гризачите, но накрая остават основния животински вид на острова. След това те се размножават толкова бързо, че скоро "превземат" Аошима. Към момента съотношението им спрямо хората е 10:1, като до голяма степен това се дължи и на обезлюдяването на острова, който е дълъг само 1,6 км.

Снимка: Thomas Peter

Снимка: Thomas Peter

Снимка: Thomas Peter

На Аошима сега има общо около 130 котки, които обитават изоставените рибарски колиби по бреговете, а животните са хранени от малцината останали на острова възрастни хора. Властите на префектурата, в която се намира Аошима, обаче планират да стерилизират котките, за да ограничат популацията, тъй като скоро там няма да има хора, които да се грижат за тях.

Снимка: Flickr

Другият известен японски "котешки" остров е Таширо-Джима, който се намира в близост до полуострова Ошика. През 50-те години на острова живеят около 1000 души, но в 21 в. те са едва около 100. Над 85% от тях са над 65-годишна възраст, като всички тези хора се прехранват основно с риболов.

Снимка: Flickr

Населението на Таширо-Джима има специално отношение към котките поради две причини. Първата е свързана с традиционното вярване, че котките носят добър късмет. Втората е, че в края на периода Едо жителите на голяма част от японските острови започват да отглеждат копринени буби. Хората бързо разбират, че производството на коприна е заплашено от плъховете, които нападат бубите. Така започва интензивното развъждане на котки, които да се справят с гризачите, и резултатът е същият като на Аошима - котешката популация на острова става шест пъти по-голяма от човешката.

Снимка: Flickr

Заради всичко това отношенията между хората на Таширо-Джима и котките са наистина специални и дори нещо повече. На острова има храм, който се казва Неко-Джинджа и който е истински паметник на дългогодишната дружба между котките и рибарите от крайбрежието. Светилището е издигнато в чест на една котка, която е убита от паднал камък. Рибарите я погребват и създават храма в нейна чест, но интересното е, че това не е единственото подобно светилище на Таширо-Джима.

Всъщност там има десетина такива, основно в южната част на острова, където навремето хората са отглеждали копринените буби. Котките на Таширо-Джима са толкова почитани, че там е забранено да се водят кучета, а из острова има над 50 паметника, които изобразяват котки. Подобно отношение не се среща никъде другаде в пределите на Япония, нито някъде другаде по света.

В наши дни местните хора по тези острови все още почитат котките като божества, но едва ли още мислят, че са свързани с добрия късмет. Освен че островите безвъзвратно се обезлюдяват, хората вече не знаят дали котките са домашните любимци на хората или обратното. Въпреки всичко, благодарение на интернет, за тези "котешки" царства в океана се разчува бързо и това привлича многобройни туристи от цял свят.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види