Музеят в метрото

В продължение на около 10 години станциите на градското метро в Неапол една по една са превръщани в съвремени арт галерии, изпълнени с творби на съвременни артисти и скулптори. 

Човекът зад проекта Stations of Art е бившият директор на Биеналето във Венеция - Ахил Олива, а концепцията е много проста - да се даде възможност на творци от цял свят да създадат своите творби в метрото и така да го превърнат в отворен музей, в който всеки може да влезе с билетче от метрото.

[[photo:2340]]

Проектът е богат на идеи, цветове и форми, които са представени в 14 от подземните станции на метрото в италианския град. Този нестандартен музей съдържа над 200 творби от 100 артисти, а всяка от станциите се отличава със собствена концепция.

[[photo:2341]]

Така, на станция "Garibaldi" има "футуристична пътека" между два спрени ескалатора и огледална стена със снимките на пътниците, докато те чакат или се движат. На станция "Municipio" пък има фонтан от 16 в., посветен на римския бог Нептун.

Една от най-красивите неаполски подземни станции, без съмнение, е Toledo. Тя отворена през 2012 г., а дизайнът й е дело на испанския архитект Оскар Бланка. През 2012 г. станция Toledo е обявена от британското издание Daily Telegraph за най-красивата в цяла Европа.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види