Снимка: Thomas Sbampato

Селото, което ще стане хотел

Малките планински селища в южната част на Швейцария изпитват същите демографски проблеми като населените места в българската провинция. В търсене на работа, образование или някакъв социален живот младите хора напускат родните си места, които запустяват. 

Тази тъжна, но необратима тенденция оставя множество селища в окаяно състояние, но Корипо в южния кантон Тицино има шанс да оцелее, при това - в автентичния си вид.

Корипо се намира на 600 метра надморска височина и може да се похвали със солидна история. Селището е на 600 години, а през 19 в. там живеят над 300 души, но късметът ги изоставя през следващия век. Индустриализацията прави местното земеделие нерентабилно, а познатите днес езерни курорти Локарно и Лугано тогава са неизползваеми, заради опасност от малария.

Това дава силен тласък на обезлюдяването на района през 50-те години и днес в Корипо живеят 10 души, всичките пенсионери. Селото обаче има голям туристически потенциал, именно заради това, че е изостанало извън времето. 

В Корипо има над 60 традиционни каменни къщи с покрив от изпечен камък, като повечето от тях са изоставени. Интериорът на къщите е останал непокътнат след като собствениците са напуснали района или този свят, с всичката автентична покъщнина и подове от кестеново дърво.

В наши дни местна фондация се опитва да капитализира достойнствата на селото като вземе добрият пример от съседна Италия. Там от края на 90-те години подобни на Корипо селца продължават да съществуват като така наречените "разпръснати хотели" - хотел, който не се намира на едно място, ами е разпръснат из цяло селище. Всъщност, не е било трудно тази идея да мине от другата страна на границата, защото жителите на Корипо са италоговорящи.

Концепцията за "разпръснат хотел" би могла да пасне на Корипо, защото по-голямата част от къщите са неизползваеми. Идеята е да бъдат превърнати в хотелски стаи, местното заведение да стане рецепция на хотела, а площадът ще е лобито на открито.

Разбира се, има и няколко съществени пречки. На първо място, Корипо има статут на исторически паметник, което означава, че къщите трябва да бъдат модернизирани, без да се променя облика им. Всички къщи трябва да бъдат почистени, както и да се прокара вода за вътрешни бани и тоалетни. Освен всичко това, Корипо се намира само на 30 минути с кола от Локарно, но пътят до там също се нуждае от ремонт.

Всъщност, дори след като всички необходими ремонти бъдат извършени, условията за живот отново ще останат базови. Местният туризъм ще разчита да превърне това в предимство, като рекламира Корипо като място за "дигитална детоксикация" - място, където човек може да се откъсне от интернет комуникациите и да се приближи до живота на предците.

Спасението за Корпи все още не е сигурно, но се работи по въпроса, след като първите няколко къщи вече са оправени и приемат гости.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види