Вечно заледената пещера

Пещерата Нингву е като някакъв фантастичен проход към Леденото кралство. Тя се намира в китайската провинция Шанси и се провира 85 метра навътре в недрата на планината.

Пещерата е много известна, заради един интересен феномен – тя е замръзнала през цялата година, дори през горещите летни месеци.

По цяла година стените и подовете на Нингву са от дебел лед, а големи сталактити и висулки от тавана допълват картината. Всъщност такъв вид пещери има в Европа, Централна Азия и Северна Америка, а повечето от тях се намират в региони, където температуриТе са ниски по цяла година - като Русия или Аляска.

Тези пещери остават завинаги заледени, заради един природен феномен - по-тежкият студен въздух влиза в пещерата и избутва по-лекия топъл въздух навън или топлият бива изстуден от ледените стени. Заради всичко това ниската температура в тези пещери остава постоянна през времето.

Обикновено пещерите се намират на места, където през зимата в планините има много сняг, а през лятото е по-топло. Когато се стопи снегът от планината, той изтича като вода в някоя пещера, където заздравява ледените стени.

Най-дългата ледена пещера в света е Eisriesenwelt в Австрия на 40 км. от Залцбург – тя е дълга 42 километра. Подобна пещера има и в щата Айова, САЩ, и се казва Декора. Booming Ice Chasm в канадските Скалисти планини пък е място с впечатляваща акустика. Вътре в пещерата има 140-метрова пропаст и когато в нея падне скала, отдолу се чува оглушително ехо. Интересен факт е, че тази пещера е била открита доста късно - през 2005 г., и то благодарение на Google Earth.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види