Снимки: Quirky China News

Венеция в Китай

В Далечния изток европейската култура е от достатъчно голямо значение, че на места да бъде копирана напълно. В Китай си имат собствен Париж с Айфеловата кула, фонтаните, кафенетата и сградите - всичко от центъра на френската столица, само че с надписи на китайски. Но Народната република не се е спряла само дотук, тя има нещо много повече. Тя си има своята китайска Венеция.

Който не иска да се снима на Айфеловата кула и да си отвори шампанското на върха й, може би препочита да се повози по истински канал, на италианска гондола, управлявана от китайски венецианец. Гледката със сигурност е малко странна, но това е факт – китайците са си построили Венеция.

 

Туристическият комплекс се намира в бизнес квартала Донганг в град Далиан и е изключително архитектурно постижение, което е дело на екип от френски архитекти. Според тях системата от канали е многофункционална срещу задръстванията и проблема с паркирането, както и замърсяването на въздуха.

Забележителното е, че системата от канали е същата като тази във Венеция и умело пресъздава същата атмосфера, доколкото това е възможно. Създателите на проекта със сигурност са се постарали - Големият канал за гондолите в Далиан е дълъг 4 километра, широк е 15 метра и е дълбок около метър и половина, като това е много точно копие на истинския Голям канал в италианския град. Туристите в Далиан могат да се разходят с гондола, а китайските им гонодлиери ще са облечени също като венецианските. Единственият недостатък е, че заради студеното време каналът затваря през зимата.

 

Каналът е впечатляващ, но по-впечатляващото е, че в продължение на 4 километра по продължението на канала се издигат над 200 европейски сгради в ренесансов стил, които наистина биха ви накарали да забравите, че сте в Азия. 

Впечатляващата реплика в Далиан струва 507 милиона долара и е построена за 4 години. Отворена е за туристи през 2015 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види