Снимка: ABC

Париж в Китай

Европейската култура е оставила сериозна следа в живота на азиатските народи, което към наши дни води до все по-странни последици. Всеки, който знае какво е K-Pop, има идея за какво става въпрос. В Китай обаче имат друг подход към европейското влияние – там копират архитектура едно към едно и то в сериозни мащаби.

В Хангзу, близо до китайския град Шанхай, сред обработваеми земи и забутани селски пътища се намира китайският Париж. Това е първото странно нещо за това и без това странно място – защо някой е искал да построи Париж на село?

Строежът на репликата на Айфеловата кула и класически образци на сгради и паметници от френската столица започва през 2007 г. като замисълът е мащабен. Всичко в Тиандученг е много точно копие на френския оригинал, освен 90-метровата Айфелова кула, защото истинската е висока 300 метра. Проектът е наистина внушителен, а фактът, че Тиандученг е много слабо населен, прави сградите му да изглеждат още по-големи.

По принцип в Тиандученг трябва да живеят 10 хиляди души, но това не се е случило, заради местоположението му, и през 2018 г. хората по улиците са малко. Тиандученг е уникално място, не просто защото има Париж сред оризищата в Китай, но и защото местните хора продължават с ежедневния си живот, както винаги са го правили. Само че над главите им винаги стърчи Айфелова кула, а надписите на магазините са на китайски.

От друга страна Тиандученг наистина може да създаде усещането, че самата Айфелова кула и цялото величие на Париж са само за теб и направо ти се прищява да си отвориш едно шампанско. Наистина е цяло чудо, че китайците не са направили от Тиандученг туристическа дестинация за двойки.

Във втората част ще ви разкажем още за европейските реплики в Китай - този път ще отидем в местната Венеция.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види