На оригами уроци при Джо Накашима

Може ли канал за оригами в YouTube да събере 1,68 милиона абонати? Отговорът е – да, ако този канал е на оригами гуруто Джо Накашима. Фенстраницата му във фейсбук се следи от 134 000 души, а клиповете му стават веднага сензация в социалните мрежи. От тях можете да научите как само за няколко минути да направите хартиена фигурка на животно. Освен животни в хартиения свят на Джо присъстват и много приказни герои, а също така и филмови персонажи. Оригами майсторът е любимец не само на възрастните, но и на децата.

Съдбата на Джо е не по-малко интересна от фигурките, които майстори. Той е японски емигрант в Бразилия, живее в Сао Пауло и искрено се забавлява, правейки оригами. Забавлението носи на Джо световна популярност и доста добри доходи.

Ето какво споделя оригами гуруто за своето занимание: "Започнах да се занимавам с това изкуство през 2007 г., когато качих първите си видеоклипове, но започнах да разработвам своя канал през 2009 г. Оттогава усъвършенствах значително уменията си да правя оригами и от 2010 г. създавам свои собствени модели. Можете да гледате моите уроци в YouTube, не е трудно да следвате стъпките. Ако сте упорити, добрите резултати ще дойдат по-бързо, отколкото сте очаквали”.

Оригами разбира се не започва от Джо, то има доста дълга история. Думата оригами на японски – 折り紙, идва от ори (прегъвам) и ками (хартия), и в директен превод означава прегъната хартия. Именно родината на хартията – древен Китай, се смята за мястото, в което през I-II век преди новата ера е възникнало това изкуство. По-късно то е пренесено в Япония от будистки монаси.

Фигурите от хартия бързо набират популярност заради използването им в някои традиционни обреди. Десетки години правенето на оригами е смятано за привилегия единствено на висшите съсловия в Страната на изгряващото слънце. Бедните не можели да си позволят скъпата по това време хартия. През 1797 г. на бял свят излиза “Как да направим 1000 жерава” – първият писмен източник, в който се говори за оригами. В средата на 19-ти век се появяват първите инструкции и схеми за сгъване на хартията. До 1880 г. оригами е било познато с друго име – ориката (упражнения по сгъване).

Първият голям майстор е Йошизава Акира. За него казват, че издига правенето на оригами от обикновена сръчност до изкуство. През живота си той е създал повече от 50 000 модела, от които само няколкостотин са представени графично в 18-те му книги. В днешно време майстори на оригами има по цял свят. Ако не станете майстор, поне можете да опитате като начало с някой по-лесен модел.

Коледните празници са в разгара си, един Дядо Коледа от хартия би зарадвал много повече вашите близки, от нещо, което може да бъде купено от магазина. Само 15 минути са нужни на Джо да направи Дядо Коледа от хартия. На вас може да отнеме повече от час, но ще сте сигурни, че този белобрад старец е излязал от вашите собствени ръце.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види