Снимка: Getty Images

Борис Джонсън, звездата на предстоящата среща на Г7 в Биариц

Мартин Пауълс от Франс прес

Британският премиер Борис Джонсън ще е една от звездите на предстоящата среща на Г7 в Биариц. Международният му дебют ще бъде белязан от първата среща на премиера с американския президент Доналд Тръмп, който е пламенен привърженик на Брекзит без отстъпки.

"Ще видим дали Борис Джонсън може да покаже различно лице пред света" от това на ръководител на дипломацията, роля, която "той изпълни разочароващо", казва пред Франс прес Бронуън Мадъкс, директор на експертния Институт за управление, за гафовете на Джонсън.

Срещата на британския лидер с Доналд Тръмп ще е един от ключовите моменти на събитието, планирано за 24-26 август във френския курорт Биариц.

"Посланието, което ще отправи Джонсън, ще бъде много важно. От него може да разберем в каква посока ще поеме Великобритания след Брекзит", казва Анна Надибаидзе, изследователка в експертната група "Отворена Европа".

"Британският Тръмп"

Доналд Тръмп каза, че "очаква с нетърпение" да се срещне с любимия си лидер "БоДжо", с когото вече разговаря няколко пъти по телефона. (На форума в Биариц) първата двустранна среща на Тръмп ще бъде с Джонсън, а с останалите лидери, дори с френския президент Еманюел Макрон, който е домакин на форума, президентът на САЩ ще разговаря по-късно.

Наричан често "британския Тръмп", Борис Джонсън прилича на Тръмп не само заради сламенорусата коса и общото и за двамата негативно отношение към Европейския съюз: също като Тръмп той прави свободен прочит на истината, действа популистки и харесва да прибягва към провокации.

Джонсън, който стана приемник на Тереза Мей на 24 юли, се добра до върха във властта, представяйки се за спасител на Брекзит.

Той иска постигане на голямо търговско споразумение с Вашингтон след излизането от ЕС, което да се превърне в противоотрова за прогнозираните икономически трудности в случай на Брекзит без сделка. Джонсън заяви, че Великобритания ще напусне европейския клуб на 31 октомври, независимо дали е договорено ново споразумение вместо сделката с Брюксел на Тереза Мей.

Британският премиер едва ли ще има как да подобри отношенията си с другите европейски лидери (сред които германският канцлер Ангела Меркел и Еманюел Макрон, с които ще разговаря тази седмица преди срещата на Г7). "Позицията на Борис Джонсън е, че трябва да има голям брой промени в споразумението на Тереза Мей - това доведе до ситуация, в която той няма да има какво да обсъжда", смята Бронуън Мадъкс.

Международно влияние

Международен успех ще позволи на Джонсън да засили влиянието си като лидер във външен план, твърди експертката, а неуспех може да го отслаби на фона на големия му брой опоненти във Великобритания и на зачестяващите слухове за предсрочни парламентарни избори.

"Ако Борис Джонсън бъде възприет като световен лидер, това ще му създаде предимство", казва Мадъкс.

Бързото сключване на споразумение за свободна търговия със Съединените щати обаче ще има цена, предупреждават експерти, които не изключват промяна в британската външна политика, макар и частична.

"Тръмп демонстрира ясна тенденция да разглежда търговията като печалба за един и загуба за друг. Нямаме причини да смятаме, че той изведнъж ще стане мил и щедър с Великобритания", казва пред Франс прес Дейна Алин, изследовател на американската външна политика в Международния институт за стратегически изследвания.

В краткосрочен план Брекзит без сделка ще създаде риск от влошаване на отношенията с Европа, което ще усложни договарянето на новите отношения между Лондон и Брюксел, твърди той. "Опасно и наивно е да се смята, че магическо търговско споразумение със Съединените щати, които са на хиляди километри разстояние, ще компенсира вредите, причинени на икономическите отношения с останалите страни членки на Европейския съюз" - най-важния икономически партньор на Великобритания, смята експертът.

Според Анна Надибаидзе от "Отворена Европа" "близките отношения със Съединените щати могат да доведат до необходимост от правене на компромиси и до още по-голямо отдалечаване от Европа" по важните международни въпроси. Това обаче "ще зависи до голяма степен от условията" на Брекзит, добавя тя.

Досега Лондон отстоява позицията на европейските си партньори по иранския ядрен въпрос, но в началото на този месец обяви, че заедно със САЩ ще участва в "мисия за гарантиране на сигурността на корабоплаването" в Персийския залив - това решение бе възприето като първа стъпка към промяна на британската позиция.

"Той (Джонсън) е изправен пред дилема", казва пред Франс прес Чарлс Грант, директор на Центъра за европейска реформа, според когото обаче "има граници на това докъде може да стигне", особено по въпроса с климатичните промени.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види