"Happy man" - странните последици от един инсулт

Животът е пълен с всякакви емоции, има моменти, когато сме щастливи, в други разстроени, не рядко и тъжни. Този човек обаче не изпитва тъга, не защото е такъв по рождение, а заради увреждане на предния лоб на мозъка.

През 2004 г. британецът Малкълм Майат, шофьор на камион, претърпява инсулт и остава 19 седмици в болница. Последиците са необратими - емоционални и психологически увреждания.

Инсултът на Майат засяга главно фронталния лоб на мозъка, който наред с другите функциите, контролира емоциите и краткотрайната памет, така Малкълм престава да изпитва тъга. Изненадата за всички, най-вече за него самия, е че увреждането е необратимо.

Д-р Клеър Уолтън обяснява, че състоянието се дължи на факта, че "в момента на инсулт, кръвоснабдяването на мозъка се прекратява, мозъчните клетки умират и това поражда трайни промени".

Без съмнение д-р Клеър обяснява, че "при всеки пострадал засегната област зависи от самия инсулт, в случая с Майат - неспособността да се чувства тъжен. Досега няма регистриран случай на пациент с инсулт, който да е загубил напълно способността да изпитва емоции, а Малкълм има трудности да ги контролира".

"Нямам никакъв проблем, тъгата нямаше да ми помогне да се възстановя, така че за мен това е предимство. Определено е по-добре бъда щастлив през цялото време, отколкото обратното.", казва самият потърпевш. 

Според експертите, пациентите, които преживяват инсулт, имат психологически, емоционални и поведенчески промени.

"Тези промени могат да окажат огромен натиск върху взаимоотношенията, особено ако пострадалото лице не осъзнава настъпилия обрат в собствените си чувства и поведение. Скритият характер на увреждането на мозъка допринася за предизвикателствата, пред които са изправени тези хора и техните семейства. Много често засегнатите не получават необходимите помощ и разбиране, за да управляват последиците от мозъчната си травма".

По думите на съпругата на Малкълм, той успява да зарази с щастието си и хората около себе си и да им липсва, когато не е с тях: "Благодарна съм на Всевишния всяка сутрин, когато ставам", казва дамата, след като смята в началото, че съпругът й няма да се възстанови. 

"Инсултът можеше да се превърне в най-големия ми враг, но аз не го допусках", казва Майат. Той прекарва следващите 13 години от живота си щастлив и всички го наричат Mr. Happy. Умира на 20 октомври 2017 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види