Снимка: Getty Images

Кърк Дъглас и Ан Байдънс отпразнуваха 202 години

Тази година в дома си в Палм Спрингс, Калифорния легендарният актьор Кърк Дъглас (102 г.) отпразнува с цялото семейство 100-годишнината на съпругата си Ан Байдънс (23.04.1919), актриса, продуцент, филантроп.

Няколко думи за двамата поотделно. Естествено звездата е Кърк, роден като Исур Даниелович Демски, смятан за един от най-добрите американски актьори в историята на киното, жива легенда  от Златната ера на Холивуд.

Кърк Дъглас се ражда в семейство на еврейски емигранти от гр. Чауси, Могильовска област, Руската империя (днешна Беларус).Името му се свързва преди всичко с главните роли в "Спартак", "Одисей" и "Викингите", изявява се като режисьор и продуцент.

Втората му съпруга Ан Байдънс е германка, родена в Хановер с името Ханелоре Маркс. Още като дете, семейството ѝ се премества в Белгия. Учи в Швейцария, преди да се премести в Париж, където навлиза в света на киното. 

С Кърк се срещат в Париж през 1953 г., когато той снима филма Act of Love и търси преводач, за да му помага в контактите с пресата. Анатол Литвак, режисьорът на филма, го запознава с Ан Байдънс. Кърк е очарован и веднага ѝ предлага работа. На нея обаче й отнема няколко секунди, за да откаже на своя безупречен английски език. Кърк не се признава за победен. След няколко часа той се обажда и я кани на вечеря в най-романтичния ресторант на Париж La Tour D'Argent. "Благодаря, но съм уморена. Ще си направя омлет и предпочитам да остана вкъщи", казва гласът от другия край на телефона. Кърк е шокиран, ядосан и твърдо решен да я накара да приеме работата. Изпраща хора, близки до нейното обкръжение, и най-накрая тя се съгласява да приеме ангажимента с пробен срок, с което показва, че приема единствено делови отношения помежду им.

Двамата прекарват доста време заедно. Ан се справя много добре със задълженията, всички я харесват – "много повече, отколкото мен!", споделя Кърк. "Тогава спрях да се опитвам да я впечатлявам и да говоря само за себе си. Вместо това започнах да я слушам. Не беше ми разказвала много за семейството си. Дори не знаех, че е прекарала ранните си години в Хитлеристка Германия".

За началото на отношенията им си спомня и Ан. През 2017 г. излиза тяхната книга "Kirk and Anne: Letters of Love, Laughter, and a Lifetime in Hollywood" (Кърк и Ан: любовни писма, смях и живот в Холивуд).

"Бяхме работили през следобеда в прекрасния му апартамент, близо до Боа де Булон, когато той започна да ме разпитва за моя живот. Кърк беше внимателен слушател и забелязах, че съм доста откровена с него. Говорихме с часове. В сърцето си имах странното чувство, че мога да се влюбя в този човек".

"Когато отношенията с Ан станаха по-сериозни, я предупредих да не очаква обвързаност от моя страна. По това време имах тайна връзка с италианската актриса Пиер Анджели. Щях да си спестя много главоболия, ако бях използвах повече френския си, за да чета филмовите списания, където Анджели се появяваше винаги с различни мъже".

През април същата година Кърк и Ан са в Кан: "Бях доволна, че Кърк е в Кан, макар че нямах много време за него. На всичкото отгоре Джо Драун, собственикът на хотел "Бел Еър", беше пристигнал от Калифорния и настоя да отидем на вечеря. Беше катастрофа, Джо не преставаше да пие и да залага в казиното. Оставих го и се обадих на Кърк. Попита как е минала вечерята. Разплаках се. – Просто ужасно…, а имам рожден ден. – Ще се облека и идвам – каза той. Отидохме в малко кафене на плажа и Кърк обърна сълзите ми в смях".

На следващата година двамата се женят и продължават да са заедно до ден днешен. Този месец ги очаква още една забележителна годишнина – 65 години брачен живот. Двамата стават семейство на 29 май 1954 г.

В мемоарната си книга Кърк казва, че бракът му с Ан е най-доброто решение в живота му. "Бях лошо момче, признава той с малко тъга - Но Ан знаеше как да се справя с мен".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види