Снимка: Tyler Casey

Зелените олигарси на Украйна

Катя Горчинская, европейско онлайн издание на Политико

Украйна преживява бум на зелената енергия благодарение на едни от най-щедрите субсидии в света. 

Страната привлича инвестиции от цял свят, но едни от най-облагодетелстваните са влиятелните украински олигарси, които използват непрозрачната система на субсидиите, за да забогатеят още повече. Въпреки нарастващите цени възобновяемата енергия представлява малка част от украинския енергиен микс.

Печелещите от зелената енергия упорито се стремят да запазят сегашната система, тъй като украинският парламент обмисля закон, който ще промени правилата, като се въведат търгове на пазарна основа вместо субсидиите. Това е въпрос, който едва ли ще бъде решен до края на сегашните президентски избори в Украйна.

Засиленият растежа на зелената енергия започна през 2015 година, когато Украйна определи много високи "преференциални цени " (feed-in tariffs) в сила до 2030 година и отмени предишно драконовско законово изискване да бъдат използвани местни компоненти в производството на възобновяемата енергия. "Преференциалните цени" са цените, които се плащат на производителя, за да продава в общия енергийна система.

В момента производителите на слънчева електроенергия продават на цена 15-16 цента за 100 киловатчаса, а производителите на вятърна енергия получават по 10,2 цента за 100 киловатчаса. Цените са в евро, а не в гривни, което защитава инвестициите от колебанията на валутните курсове. Има и допълнителен бонус при използването на украинско оборудване.

За сравнение, производителите на ядрена енергия получават 1,7 цента, а топлоцентралите - 5,8 цента.

"Преференциалните цени за зелените проекти в Украйна са едни от най-високите в света, което прави инвестициите в този сектор много привлекателни," посочва консултантската компания Baker McKenzie в документ от февруари миналата година.

Местните политици и бизнесмени бяха много напред в играта и бързо схванаха, че зелените субсидии са нов начин да заграбят по-голям дял от богатството на страната.

До края на миналата година източниците на възобновяема енергия осигуряваха 1,9% от общото производство на електроенергия в страната, но представляваха 8,6% от общата сметка на стойност 5,5 милиарда евро, според националния регулатор. Украинската национална енергийна стратегия призовава възобновяемата енергия да представлява 11% от брутното окончателно енергийно потребление до 2020 година и 25% до 2035 година спрямо 2,6 % процента през 2018 година.

До началото на 2019 година регулаторът даде на 313 компании преференциални цени, а много от тях са свързани с богати и добре ориентирани политически украинци.

Най-малко 35 от тези компании принадлежат на членове на парламента, техни роднини или на техни бивши или настоящи приближени, които понякога са използвани като параван, за да се скрие истинският собственик в Украйна, сочи проучване от февруари на независимия новинарски сайт Ekonomichna Pravda.

Още 19 компании са свързани с представители на местните власти в регионите, където проектите на зелената енергия никнат като гъби. Около 30 други компании са собственост на около 6-тима души от списъка на най-богатите украинци, както и на едър бизнес, който се възползват от предоставената възможност.

Субсидиите за зелена енергия създадоха нова олигархия, каза Олга Биелкова, депутат на от "Блока" на президента Петро Порошенко, специалист по енергийните въпроси.

Игра за хора с вътрешна информация

Олигарсите са украинското проклятие от десетилетия. Една шепа хора забогатяха в хаоса след разпада на Съветския съюз през 1991 година и те държат здраво не само икономиката, но също и политическата власт, и медиите. Тимъти Аш, икономист от Лондон, работещ за BlueBay Asset Management, който следи нововъзникващите пазарни икономики, е на мнение, че олигарсите контролират около 40% от украинската икономика.

Макар по-голяма част от богатството и влиянието им да идва от по-традиционни индустрии като металургията, конвенционалната енергия и селското стопанство, олигарсите не пропускат нови възможности за печалби.

По този начин бе даден тласък на сектора на зелената енергия при управлението на бившия президент Виктор Янукович.

Първият закон за насърчаване на производството на зелена енергия бе одобрен през 2008 година, но високите разходи за инвестиции навремето, наред със спъващото изискване да се използват местни компоненти, както и други регулаторни пречки, означаваха, че само първият вицепремиер Андрий Клюев и брат му Серхий Клюев, мултимилионери, близки до Янукович, са били в състояние да започнат този бизнес.

Те създадоха първата голяма украинска компания за слънчева енергия Activ Solar. Тя притежаваше шест електроцентрали в Одеска област и Крим до края на 2012 година с общ капацитет 313 мегавата.

След като братя Клюеви губят влияние, когато покровителят им Янукович избяга от страната през 2014 година, повечето техни активи в слънчевата енергия са купени от китайската CNBM International Corporation, а някои са изгубени при руското анексиране на Крим.

Променен закон за възобновяемата енергия от 2015 година привлича още олигарси в бизнеса, включително най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов.

Ахметов вече притежаваше множество активи в традиционното производство на електроенергия, включително топлоцентрали, въглищни мини, петролни и газови активи, както и разпределителни мрежи.

Бизнесът му понася тежък удар, след като Украйна изгуби част от територията си в родния на Ахметов източен район Донбас от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Ахметов направи преобразования и до края на годината енергийният му холдинг DTEK ще приключи третия си вятърен парк. Освен това управлява два соларни парка, сред които най-големият украински. Той е вторият по големина играч в сектора на възобновяемата енергия в Украйна след CNBM.

Всички тези компании зависят от преференциалните зелени тарифи за успеха си.

Системата за преференциалните цени досега се оказа успешна, като се има предвид, че инвестициите във възобновяема енергия се превърнаха в третия най-привлекателен сектор за преки инвестиции в Украйна след селското стопанство и сектора на информационните технологии, посочва в изявление DTEK на Ахметов. "Както и в други страни, въвеждането на специфична регулаторна рамка бе изключително важно за решението на DTEK и други инвеститори да започнат да инвестират в този сектор и бе предварително условия за привличане на чуждестранен дългосрочен дълг за финансирането на необходимото внесено оборудване".

Събратът милиардер на Ахметов магнатът от аграрния сектор Юрий Косюк се насочи към биогаза, а мултимилионерът и инвеститор в технологичния сектор Васил Хмелницки изгради соларен парк.

Външни се опитват да влязат

Високите преференциални цени изкушиха и чуждестранни инвеститори. Компании, като се започне с френската Total и се стигне до фирми от Китай, САЩ, Канада, Норвегия и Литва наливат пари в украинската възобновяема енергия.

Украйна, която непрекъснато е определяна като една от най-корумпираните страни в света според годишния индекс на "Трансперънси интернешънъл", не е лесно място за правене на бизнес. Чуждестранните компании харчат огромни суми от инвестициите си за адвокати, за да разберат как функционира системата.

"Ако попитате адвокатите с какво се занимават днес, те се занимава само с проблеми в зелената енергия," каза Анди Хъндър, шеф на Американската търговска камара в Украйна. Инвеститорите се оплакват, че начинът, по който се определят преференциалните цени е непрозрачен и непредвидим, а и е трудно външни хора да се ориентират. Получаването на свързване с електропреносната мрежа се описва като "проблемна зона" от един от инвеститорите. А политическата и регулаторната среда остава силно променлива.

"Дали се изправяме пред трудности? Със сигурност, но ги преодоляваме," казва Майкъл Юркович, главен изпълнителен директор на TIU Canada.

"Имаме дългосрочна перспектива (...) Затова продължаваме да се движим напред с изграждането на втория ни соларен парк край град Николаев, като имаме планове за строителството на още два обекта в Одеса по-късно тази година, което ще повиши общото ни електропроизводство до 56 мегавата до края на годината", допълни той.

Тази година общо зеленият енергиен украински капацитет се очаква да нарасне с 50% до 3 гигавата. Мнозина обаче се притесняват, че зелените субсидии ще направят електричеството прекалено скъпо. Миналата година средната сметка за електроенергия на домакинство нарасна с 19%, докато търсенето на енергия се повиши само с 2%. Част от това поскъпване се дължи на зелените субсидии, а друга част на настояването на Международния валутен фонд Украйна да прекрати субсидиите за газа, които изкривяват пазара.

Парламентът обсъжда няколко различни закона, които съдържат доста разминаващи се положения, създава се обаче впечатлението, че системата ще се откаже от преференциалните цени и ще премине към търговете, като това може да се случи по-скоро от 2020 година. Само че огромните пари и направените вече капиталовложения на инвеститорите, които са изграждали съоръженията според съществуващия закон, превърнаха процеса в лобиране без правила.

Усилието да се промени системата се натъква на упорита съпротива както от олигарсите, така и от чуждестранните инвеститори, които се притесняват, че кранчето на зелените пари ще бъде затворено.

"Има много упорито и жестоко лоби в парламента", казва Биелкова.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види