Снимка: БТА

"Ало измамници" от България и Румъния задържани при специализирана полицейска акция

"Ало измамници" от България и Румъния са били задържани при специализирана полицейска акция на територията на Горна Оряховица и София, и в Румъния, съобщи в четвъртък заместник-главният прокурор Иван Гешев. От горнооряховските квартали "Гарата" и "Калтинец" са задържани петима български граждани, известни като "мулета".

В Румъния са задържани пет човека, които са от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят на групата, който е български гражданин. Задържани са и над 23 лица, които са т. нар. въртачи, това са хората, които набират постоянно различни телефонни номера, уточни Гешев. Събраните доказателства са за над 2 милиона лева, иззети са стотици сим карти в Румъния и ваучери на румънски мобилни оператори.

Полицейската операция е реализирана след анализ, направен от правителството, от главния прокурор и от МВР.

"Всички задържани лица са български граждани от цигански произход, които са добре интегрирани в българското общество", отбеляза Гешев. В хода на операцията са претърсени жилища, иззети са поне шест луксозни автомобила.

Това е първата група, която е обект на подобна мащабна операция, която е резултат от дълго разследване, започнало през 2017 година. Предстоят още акции и в други градове, като идеята е в края на годината този проблем да не е с такива "потресаващи" размери, посочи Гешев.

В операцията са участвали над 150 служители на полицията и жандармерията, уточни главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той посочи, че са иззети огромен брой доказателства, тепърва ще се изяснява, на кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види