Снимка: Getty Images

Скандалът с Мария Кюри и успокояващото писмо на Айнщайн

Между Мария Склодовска-Кюри, носителка на две Нобелови награди, и Алберт Айнщайн, най-известният учен от 20. век, съществува голямо приятелство, възникнало по време на научните форуми, на които и двамата присъстват, и скрепено от дълбокото възхищение един от друг.

През 1911 г. безцеремонната преса подлага на критика личния живот на Кюри, а негодуванието на Айнщайн е толкова голямо, че решава да й напише писмо. В него изказва дълбоко уважение към научните й постижения и я съветва как да постъпи в създалата се ситуация. 

Защо пресата взима на фокус личния живот на Мария Кюри? Какво толкова възмущава Айнщайн? Какво пише в писмото? Ето за какво става дума:

Скандал преди връчването на втората Нобелова награда  

Мария Кюри се омъжва за Пиер Кюри, учен, с когото имат прекрасен брак. Двамата споделят живота си и научната работа. Първата Нобелова награда за физика (1903 г.) Мария Кюри получава съвместно със съпруга си Пиер Кюри и Анри Бекерел, но семейството е твърде заето с работата си, за да отиде и лично да получи наградата.

Три години по-късно, при пътно произшествие, Пиер загива. Пресичайки улицата по време на проливен дъжд, той се подхлъзва и попада под конски впряг. При нелепите обстоятелства смъртта настъпва мигновено. Мария Кюри остава вдовица на 39 години.

През следващите години Кюри се отдава напълно на научната работа и отглеждането на двете си малки дъщери: Ирен (род. 1897 г.) и Ев (род. 1904 г.) През 1910 г. успява да изолира радия, също така определя международния стандарт за радиоактивни емисии, който в крайна сметка е кръстен на нея и Пиер: кюри.

По това време тя се запознава с френския физик Пол Ланжвен, известен с теорията си за магнетизма. Двамата имат кратка връзка. Това става ясно, след новината, че Кюри ще получи Нобелова награда за химия (1911). Медиите веднага реагират: "Тайнственото лъчение на радия е запалило искра в сърцето на тази жена, която го изучава с огромна всеотдайност, докато очите на съпругата и децата на обекта на нейните чувства са изпълнени със сълзи", пише "Le Journal". След като скандалът гръмва и други вестници се присъединяват към общата кампания срещу Кюри за това, че е има връзка със женен мъж. Макар че Ланжвен е разделен официално с жена си, тя е обвинена в прелюбодейство.

Приятел в нужда се познава. Ето какво й пише Айнщайн:  

Уважаема г-жо Кюри, не ми се смейте, че Ви пиша, без да имам нещо изключително да Ви кажа. Но аз съм толкова възмутен от начина, по който обществото се осмелява да се интересува от вас, че намирам за абсолютно необходимо да изразя своето мнение по въпроса. Убеден съм, че ще се отнесете с презрение към тази сган, която си позволява да проявява неуважение към Вас в стремежа да задоволи желанието си за сензация.

Длъжен съм да Ви кажа колко се възхищавам на вашия интелект, воля и честност и се смятам за щастливец, че имах възможността лично да се да се запозная с Вас. Всеки, който не е сред тези злонамерени влечуги, със сигурност е щастлив, както сега, така и преди, че сред нас има такива фигури като Вас и Ланжвен, истински хора, с които всеки човек би се чувствал привилегирован да поддържа връзка.

Ако тази сган продължава да се занимава с Вас, просто не четете глупостите, които пише, а ги оставете на влечугите, за които са предназначени.

Сърдечно поздравявам Вас, Ланжвен и Перин.

С уважение, А. Айнщайн.

Не се знае какво точно отговоря Кюри, но писмото на нейния приятел й дава сили да застане срещу провокациите. 

"По-добре не присъствайте на награждаването"

Така я съветва Сванте Арениус, един от най-важните членове на комисията за Нобелова награда в писмо, изпратено до Кюри след скандала, на което Кюри отговоря така:

"Наградата се присъжда за откриването на радия и полония. Не мога да приема, че оценката за научната ми работа може да се повлияе от клевети, засягащи личния ми живот."

Мари Кюри присъства на церемонията по връчването на Нобеловата награда, а скандалът се свежда до още няколко незначителни коментари.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види