Снимка: Евгений Биятов

Южнокорейците борят мръсния въздух с помощта на свинска мас

Когато градският смог се изпълни с прах, продажбите на свинско месо в Южна Корея се покачват.

Странната зависимост в четвъртата азиатска икономика се дължи на старинно миньорско поверие, според което разтопената свинска мас помага за изчистване на гърлото от полепналата пепел.

"Когато във въздуха има гъст прах като днес, ям повече свинско месо," казва 15-годишният ученик Хан Дон-джае, който знае това от своята майка и заедно с нея си е поръчал мазна свинска пържола в сеулски ресторант.

Макар че учените не са констатирали подобна зависимост, от 28 февруари до 5 март (когато повечето населени места бяха покрити със смог) продажбите на свинско месо в Южна Корея се покачиха с една пета.

Замърсяването на въздуха в Южна Корея се дължи както на изгорели газове от домакинствата и автомобили, така и от ТЕЦ-овете на въглища. За него допринася и замърсяването от Китай и от КНДР.

От индустриално развитите страни през 2017 година качеството на въздуха е най-лошо в Южна Корея, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Средното годишно съдържание на фини прахови частици в Южна Корея е 25,1 микрограма в един кубически метър въздух.

Замърсяването се отразява в политически и икономически план, като акциите на производители на маски и пречистватели на въздуха се покачват.

През този месец парламентът на страната го определи като "социално бедствие" и може да се наложи да бъдат предприети извънредни мерки.

Хората се борят със замърсяването на въздуха като си слагат маски или не излизат навън. Но в страна, където в 28% от домакинствата има домашен любимец, това не е лесно. Производителите предлагат маски и за тях. В началото на март продажбите на маски за кучета се покачиха пет пъти.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види