Снимка: YouTube

Рапърът Су Хан похвали работата на китайския парламент

Китайският рапър Су Хан възпя работата на парламента на своята страна във видеоклип с одобрен от Китайската комунистическа партия (ККП) текст на английски език.

В клипа Су Хан реди рими с политически хвалебствия. В песента става въпрос за две парламентарни сесии, които се провеждат до 15 март. Рапърът пее за мерките срещу замърсяването на околната среда, научния напредък, намаляването на бедността, изстрелването на сонда към Луната, като текстът възхвалява големите постижения, изтъкнати от правителството.

"Крал-маймуна се устремява на Запад, легендарен дракон лети към небето. Всички знаете, че настъпи часът на китайското чудо", казва Су Хан на фона на кадри от китайската космическа програма и от клониране на макаци.

През последните години държавните медии редовно излъчват видеоклипове с насоченост към чуждестранната аудитория, особено когато се провеждат важни мероприятия на властта. Китайската пропаганда публикува материали в You Tube и Twitter с цел да направи по-разбираемо посланието на ККП в чужбина.

А след идването на власт на президента Си Цзинпин в края на 2012 г. "работи още по-усилено с рекламни и пиар специалисти, за да създаде подобно съдържание", отбеляза проф. Флориан Шнайдер от Лайденския университет, който се е специализирал в областта на китайските политически комуникации.

През 2015 г. анимационен филм рекламира петгодишния план (2016-2020 г.). А през следващата година друг анимационен филм с рап музика се опита да разясни политическата теория на ККП за "четирите основни принципа".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види