Снимка: Guliver/iStock

Бивш шеф на френската служба за борба с дрогата е обвинен в съучастничество в наркотрафик

Тиери е заподозрян, че е благоприятствал вкарването на дрогата във Франция

Бившият ръководител на френското Централно бюро за борба срещу незаконния трафик на наркотични вещества (OCRTIS) Франсоа Тиери е обвинен в съучастничество в трафик на наркотици при разследване, разкрило спорни методи за залавяне на наркотрафиканти, предаде Франс прес, като се позова на източник, близък до разследването.

След като вчера бе призован от съдиите, разследващи залавянето на рекордните над 7 тона канабис през октомври 2015 г. в Париж, снощи на бившия шеф на Бюрото бяха повдигнати обвинения.

Тиери е заподозрян, че е благоприятствал вкарването на дрогата във Франция, без да информира докрай съдебните власти, в рамките на отношенията си с важен информатор на службата за борба с дрогата, смятан за опитен трафикант - Софиан Амбли.

На Тиери са предявени обвинения за "съучастничество в притежание, транспортиране и придобиване на наркотични вещества и съучастничество в износ на наркотици от организирана банда", посочи запознатият източник.
В основата на случая стоят 7 тона канабис, натоварени в микробуси и оставени в скъпия 16-ти район в Париж. Залавянето на канабиса от френските митнически служби беше приветствано от тогавашния президент Франсоа Оланд.
Разследването беше поверено на бюрото за борба с наркотрафика, но много бързо прокуратурата му отне случая, след като разкри, че доставката на дрога от Мароко е част от тайна операция на същата служба за внедряване в мрежа с помощта на Софиан Амбли.

Следователите подозират, че Тиери не е информирал напълно съдебните власти за тази операция, както и за ролята, изиграна от неговия информатор - нещо, което Тиери оспорва.
Под прикритието на тази операция бюрото за борба с наркотрафика е контролирало пряко вноса на най-малко 15 тона канабис, които бяха заловени, включително 7-те тона в 16-ти район, отбеляза източникът.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види