Арнолд Шварценегер, Commando (1985)

Най-смъртоносните екшън герои

За да стане един екшън филм по правилата, в него трябва да има един добър биткаджия, един лош биткаджия и хубава жена. Вероятно именно тази константна простота на сюжета генерира такова огромно количество филми в този жанр. Една от най-характерните черти на екшъна е, че добрият биткаджия трябва да ликвидира собственоръчно всички помощници на лошия биткаджия и самия лош персонаж в битка едно-на-едно, за да спаси хубавата жена. Някои обаче направо се престарават в тази мисия и действат с такъв размах на екрана, че накрая само добрият и хубавата жена са живи.

Ето кои са екранните герои, очистили най-много злодеи в един филм.

El Mariachi, Антонио Бандерас, Desperado

"El Mariachi" е първият филм от мексиканската трилогия на Робърт Родригес. Филмът излиза през 1992 г. и е заснет само за 7 хил. долара на локации в Северно Мексико, като по-голямата част от екипа са аматьори. Филмът е заснет за мексиканския видео пазар, но лентата стига до Columbia Pictures и компанията купува правата на филма за американския пазар.

В продължението "Desperado" музикантът-стрелец Ел Мариачи е гневен, защото търси отмъщение от престъпен бос за убийството на любимата си. Всъщност героят на Антонио Бандерас е толкова гневен, че убива 53-ма души в този филм.

Бандерас пък се прочува с едно от най-известните латино парчета в киното.

Полковник Брадок, Чък Норис, Missing in Action

Не, тук няма грешка. Чък Норис все още е велик в нелепия екшън, но не е на първо място по убити хора във филм. Първата част от поредицата "Missing in Action" излиза през 1984 г. и има странна съдба. Критиците откровено го подиграват заради очевидната бутафория в екшън сцените и заради несъстоятелността на сюжета.

Според него Чък Норис е полковник Брадок, който е бил във виетнамски военнопленически лагер, но е успял да избяга. Брадок се завръща в джунглата 10 години по-късно, за да освободи други пленени американци, останали в лагерите след края на Виетнамската война.

Въпреки очевидните си слабости филмът докарва добри пари от боксофиса и става нарицателен в своя жанр. В същото време именно този филм е един от най-известните в цялата филмография на Чък Норис. А неговата филмография е такава, че ако сте гледали този филма, няма да има нужда да гледате другите.

В "Missing in Action" героят на Норис убива общо 59 души, но начинът, по който го прави, е отличителен. Битката с полковник Брадок изглежда сякаш полковникът е на стрелбище и просто разстрелва противниците си. Концепцията действително е много проста, но очевидно работи.

Джон Рамбо, Силвестър Сталоун, Rambo III

В третата част от поредицата за ветерана Джон Рамбо героят на Силвестър Сталоун вече е в голямата битка. Ако в първата част се стреляше с щатската полиция, във втората – с виетнамците, то сега на прицел е цялата руска армия в Афганистан.

Всеки, който е гледал поне един от филмите от поредицата, знае, че на Рамбо не му трябва почти нищо, за да убие някого. По принцип той сваля хеликоптери с картечница, както тук.

Но иначе може да го направи и само с лък, както тук:

Имайки предвид всичко това, наистина е цяло чудо, че в целия филм Рамбо убива само 72-ма души. Героят на Силвестър Сталоун подобрява рекорда си в "Rambo" от 2008 г., когато бройката на загиналите от неговата ръка вече е 87.

Блейд, Уесли Снайпс, Blade II

Blade II излиза през 2002 г. и е втората част от трилогията за полувампира, който пази хората от себеподобните си.

В "Blade II" героят на Уесли Снайпс се изправя срещу мутирали супервампири, които искат да изтребят вампирите и хората. Блейд е провокиран от новия по-силен враг и в резултат на това оставя 77 убити след себе си в този филм.

Във видеото по-долу можете да видите с каква лекота той изтребва вампири от руски произход.

Джон Матрикс, Арнолд Шварценегер, Commando

В този филм от 1985 г. няма никакви изненади. Арнолд Шварценегер е пенсиониран военен от спецчастите, който се завръща, за да спаси отвлечената си дъщеря.

Филмът излиза в разцвета на екшън филмите, когато сценаристите разгръщат въображението си по отношение на това по колко различни начини може да бъде убит човек. Във видеото по-долу Джон Матрикс се справя еднакво добре с картечница, пистолет, граната, гребло и брадва. Безкръвният начин, по който отрязва ръката на един от враговете си, също не е за подценяване.

В този филм Матрикс убива общо 87 души, а куршумите му бият толкова лошо, че мъртвите всеки път отлитат във възуха.

Смит, Клайв Оуен, Shoot Em’ Up

Екшъните от началото на века следват славната традиция на предшествениците си, бройката на убитите в един филм продължава да нараства.

В тази продукция героят на Клайв Оуен спасява бебето на жена, преследвана от убийци, и започва да го защитава. За такъв тип герой не е достатъчно просто да застреля всички. Той буквално убива човек с морков. Освен това изражда бебе по средата на престрелка и разрязва пъпната му връв с куршум. Въобще не е странно, че в този филм Смит убива безкрайнта редица от 141 души.

Огами Ито, Томисабуро Уакаяма, Lone Wolf and Cub: White Heaven in Hell

В тази последна част от серията за скитащия войн Огами героят се развихря най-много.

Във филма Огами убива общо 150 души, а в клипчето по-долу той посича повечето от тях. В добрия стар стил на азиатското екшън кино, лошите любезно изчакват добрия да ги изколи един по един.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види