Снимка: Thomas Young

Емоционален "махмурлук"

Обичайно по празниците е поливането им. Обичаен е и махмурлукът след това. Оказва се обаче, че остатъчен ефект в ума ни има не само алкохолът, но и емоциите. Според изследвания на Нюйоркския университет емоционалният "хенгоувър" си е съвсем истинско състояние.

Проучването, публикувано в Nature Neuroscience, обяснява как всъщност емоционалното ни състояние може да повлияе на начина, по който си спомняме последващи събития.

"Емоцията е състояние на ума" – обяснява една от основните авторки на публикацията Лила Даваши. "Открихме, че познанието и паметта ни са силно повлияни от предходните ни преживявания, както и, че емоционалните състояния на ума продължават по-дълго, отколкото си мислим."

Отдавна знаем, че събитията, които сме преживели по-емоционално, запомняме по-ясно, живо, уверено и в детайл. Сега обаче разбираме, че не толкова емоционални изживявания, които се случват след емоционални такива, също се помнят по-добре.

Това станало ясно при експеримент, в който участниците трябвало да гледат всякакви изображения, които провокират емоционални реакции и вълнение. Между 10 и 30 минути по-късно те изгледали и редица от не толкова емоционални, по-обикновени изображения. Друга група пък изгледала изображенията в обратен ред – първо по-малко емоционалните, а след това по-емоционалните сцени. Емоционалната възбуда на участниците била измерена в проводимостта на кожата, както и в мозъчната активност чрез ЯМР. Шест часа по-късно всички били подложени на тест, който проверява спомените им за видените изображения.

Резултатите показали, че групата, която първо гледала емоционалните изображения, имала по-ясни спомени за неутралните картини, видени след това. Резултатите от ЯМР дават обяснение за това: състоянията на мозъка, свързани с емоционални преживявания, продължават между 20 и 30 минути и оказват влияние върху начина, по който обработваме и помним последващите преживявания, дори когато последните не провокират емоциите ни. Накратко, паметта ни за неемоционалните ни изживявания е значително по-добра, когато те се случват скоро след емоционални такива.

по NYE.edu

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види